Kundesupport@godebakterier.dk tlf:+45 30429563
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Sommer kløe hos heste er lidt misvisende navn, der dækker over forskellige hudproblemer, som en del heste får på denne tid af året. Problemet starter nemlig allerede i foråret, lige så snart de bidende insekter bliver aktive.  

 


Det mere korrekte ord for sommer klø vil være at bruge den engelske betegnelse ”Insect bite hypersensitivity” oversat til hypersensitiv (overfølsomme) overfor insektbid.

 


Problemet er velkendt hos ejere af islandsheste, men alle hesteracer kan blive hypersensitive mod insekter. Dog måske ofte i mindre grad end hvad der er kendt hos islandske heste.   Hvorfor bliver heste hypersensitive overfor insektbid?

Hvorfor heste bliver hypersensitive over for insektbid og hvorfor det primært er islandske heste, som rammes skal vi se nærmere på? Så læs med her.

 

 

Mitten, den primære årsag til at hesten kløer sig 

En mitte er et sort lille insekt, som bider heste for at suge blod. Dens latinske navn er Ceratopogonidae. Mitter er mellem 1-3 mm lange, og der findes mere end 5.000 arter. De lever i hele verden bortset fra Antarktis og Arktis. I Danmark kender man til 40 forskellige arter af mitter. Det er dette insekt, som anses for at være den primære årsag til, at hesten reagerer med kraftig kløe (Moe, 2016) – denne kløe er også bedre kendt som hypersensitivitet overfor insekter.  Mitten er normalt aktiv fra april måned til og med september, afhængig af vejr. 
 

 

Når en mitte bider en hest, sprøjter den samtidig noget spyt ind. Spyttet indeholder et protein, som hestens krop reagerer på.

 


Hudreaktionen kommer af, at immunforsvaret ved en fejl opfatter mittens spyt (som egentligt er ufarligt), som en fjende og derfor syntes, at den skal forsvare sig mod denne angriber. Det er således immunforsvaret i sig selv, som er årsagen til den reaktion hesten får i sin hud.

 


Hvorfor er det primært den islandske hest, som bliver hypersensitiv mod mittens bid?

Den islandske hest kommer fra et land med gold jord, anderledes klima og vegetation.


  

Når en hest flytter fra Island til Danmark møder den et helt nyt miljø, et andet foder og græs, hvilket stresser hestens krop. Dette påvirker hestens mikrobiota (tarmflora), og derved også immunforsvaret negativt.

 


Men ikke nok med det, i Danmark kommer den islandske hest også i kontakt med mitter, som den ikke tidligere har gjort sig bekendt med, idet de ikke findes på Island (Moe, 2016).

 


Hestens immunforsvar kender derved ikke mittens spyt, og vil derfor forsvare sig mod det emne, som mitten sprøjter ind i hestens krop. Immunforsvarets reaktion giver kraftig kløe i hestens hud.

 


Forskningen viser, at omkring 50% af de importerede islandsheste udvikler overfølsomhed mod mitter under de første to år eller derefter, i det nye hjemland (Björnsdottir et al., 2006).

 

 

Det, der sandsynligvis er forklaringen på, om hesten udvikler overfølsomhed er, hvis hesten har blevet introduceret til mitterne tidligt i livet. 

 


Hvad kan man gøre for at afhjælpe ved hypersensitivitet mod insekter?

Ifølge den nuværende viden skal forebyggelsen af hypersensitivitet mod insektbid, baseres på at:

·       Undgå at hesten oppeholder sig, der hvor mitterne trives.

·       Lade hestene græsse på tørt græs, hvor det er blæsende

·       Opstalde hesten, når mitterne er mest aktive aften – tidlig morgen.

·       Bruge eksemdækkener.

 

 

Forskningforsøg 

Det er dog ikke altid muligt helt undgå mitter og der er forskning, som tyder på, at det er en god strategi at pleje tarmsystemet hos en hest, som viser tegn på hypersensitivitet mod insekter. Du kan læse mere om forskningsforsøget her.
Lave din egen miljøvenlige insektspray

En anden strategi er at holde insekterne på afstand med en insektspray. Flere insektspray indeholder dog kemikalier som hverken er godt for mennesker, dyr eller natur. Hos Godebakterier har vi afprøvet en insektspray som du selv kan lave, nemt og billigt, den er desuden effektiv. Du finder opskriften her.


 


Hvis du vil vide mere om mitter i Danmark, og hvor stor plagen er der du bor, så findes der en god side som hedder myggetal.dk
Kunne du lide denne artikel så del den med dine hestevenner. 
Madeleine Broman Toft

Indehavere Godebakterier

Du er altid velkommen at kontakte mig hvis du har spørgsmål. Her finder du mine kontakt oplysninger

Prænumerere på vores informationsbrev

Vil du have mere information omkring hvordan du kan opretholde et godt velvære hos din hest så meld dig til vores informationsbrev. Som prænumerant på informationsbrevet får du også gode tilbud på tilskudsprodukter som er specifikt udvalgte for at opretholde en velfungerende mave og tarm hos din hest. Du kan melde dig her neden, 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 
Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT