✅ Gratis levering ved 749.-  ✅Leveringstid 1-2 hverdage ✅ Sikker betaling
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Sommerkløe hos heste er en overordnet betegnelse, der omfatter forskellige hudproblemer, som mange heste oplever i løbet af sommeren. Problemet begynder faktisk allerede om foråret, så snart de stikkende insekter bliver aktive.


Det mere præcise udtryk for sommerkløe er "Insect Bite Hypersensitivity", Hypersensitivitet mod insekter på dansk, hvilket refererer til en overfølsomhed over for insektbid.


Problemet er velkendt blandt ejere af islandske heste, men alle hesteracer kan udvikle en overfølsomhed over for insekter, dog ofte i mindre grad end det er kendt hos islandske heste.


Hvem er synderen der årsager hypersensitivitet mod insektbid? Hvad sker det i hestens krop når den bliver hypersensitiv? Hvilke er symptomerne på hypersensitivitet mod insektbid? Hvad kan man gøre ved det? Lad os finde svarene på alle disse spørgsmål.


Den primære årsagen til at din hest klør sig i man og hale 

Mitter er den primære årsag til, at heste klør sig. Mitter er små sorte insekter, der bider heste for at suge blod. Der findes mere end 5.000 arter af mitter, der er mellem 1-3 mm lange. De findes over hele verden undtagen i Antarktis og Arktis. I Danmark er der kendt til 40 forskellige arter af mitter. Det er disse insekter, der primært anses for at være årsagen til den kraftige kløe, også kendt som overfølsomhed over for insekter. Mitterne er normalt aktive fra april til september, afhængigt af vejrforholdene





Hvad sker det i hestens krop når en mitte bider. 

Når en mitte bider en hest, injicerer den sit spyt i huden. Dette spyt indeholder forskellige proteiner og enzymer, der fungerer som en antikoagulant og hjælper med at forhindre blodet i at størkne, så mitten kan suge blodet nemmere.


Nogle heste udvikler en overfølsomhed over for disse proteiner og enzymer i mittenes spyt. Når hesten er hypersensitiv over for insektets spyt, opfatter dens immunsystem det mittens spyt som en trussel og reagerer unormalt kraftigt.


Immunsystemet hos en hypersensitiv hest producerer en overdreven mængde antistoffer, specifikt rettet mod proteinerne i mittenes spyt. Disse antistoffer udløser en kaskade af reaktioner i hestens krop. Det er således immunforsvaret i sig selv, som er årsagen til den reaktion hesten får i sin hud.


På grund af denne overfølsomme immunrespons oplever hesten som er hypersensitiv mod mittens spyt en intens kløe, da kløe er en mekanisme, der forsøger at lindre irritationen. Den kraftige kløe kan resultere i skorpedannelse og hårtab.


Hvilke er symptomerne på hypersensitivitet mod insekter hos heste

Symptomerne på hypersensitivitet mod insekter hos heste kan variere, men typisk inkluderer de følgende.


  • Kløe: Den mest markante indikation på hypersensitivitet mod insekter er intens kløe. Hesten kan reagere ved at gnide sig mod træer, hegn eller andre genstande for at lindre kløen. Kløen kan være ekstremt ubehagelig for hesten og kan resultere i hårtab og irritation på de berørte områder.


  • Rødme og hævelse: De områder, der er mest udsatte for insektbid, såsom manke, halebase, man og hoved, kan blive røde og hævede på grund kløe. Disse områder kan også være varme at røre ved.


  • Skorpedannelse og irritation: Ved gentagen kløe og gnidning kan huden blive irriteret, hvilket kan føre til dannelse af skorper og irritationer. Disse irritationer kan tiltrække fluer, som kommer med dårlige bakterier hvilket yderligere skaber besvær for hesten. 


  • Hårtab: Sommereksem kan føre til hårtab på de berørte områder. Håret kan blive tyndt, knækket eller helt falde af, hvilket efterlader området skaldet og sårbart.


  • Generel irritation og uro: Heste med hypersensitivitet kan udvise tegn på generel irritation, uro og ubehag. De kan være rastløse, have nedsat appetit og være mere følsomme over for berøring på de berørte områder.



Hvad kan man gøre for at undgå og lindre hypersensitivitet mod insekter

Ifølge den nuværende viden skal forebyggelsen af hypersensitivitet mod insektbid, baseres på at pleje hestens tarmsystem og dermed opretholde et velfungerende immunforsvar. Det gør man ved at sikre en god diversitet af mikroorganismer og et overskud af gode bakterier. Der er flere forholdsregler, du kan tage for at hjælpe med dette. 


  • Fokus på tarmsundhed: Sørg for at give din hest en afbalanceret kost, der understøtter en sund tarmflora. Inkluder kvalitetsfoder, der er rig på fiber, lav på sukker og overvej eventuelt at tilføje foder der fremmer væksten af gode bakterier i tarmen.


  • Tarmfunktionen kan også fremmes ved at give en detoxkur under mitter sæsonen. Hvor man bland andet kan bruge råvarer som transporterer og holder tarmen ren fra toxiner ved at binde dem og udskille toksiner fra kroppen. På den måden så ender de ikke i blodbanen, og detoxkuren bidrager dermed til at aflaste hestens immunsystem når insekterne bider.  


  • Undgå områder med mange mitter: Mitter trives typisk i våde og fugtige områder. Forsøg at undgå at lade din hest opholde sig i sådanne områder, hvor mitterne er mest aktive. Prøv at finde et sted med bedre luftcirkulation og mindre insektaktivitet.


  • Vælg tørt græs og blæsende områder: Når du lader din hest græsse, foretrækker du tørt græsarealer med god ventilation. Mitterne har tendens til at være mindre til stede i disse områder, hvilket kan hjælpe med at reducere eksponeringen og risikoen for bid.


  • Opstaldning under aktive mittestunder: Hvis muligt, opstald din hest under de tidspunkter, hvor mitterne er mest aktive, typisk om aftenen og tidlig morgen. Ved at holde hesten inde i et insektfrit miljø på disse tidspunkter reduceres risikoen for insektbid og den medfølgende reaktion.


  • Brug af eksemdækkener: Eksemdækkener kan være en effektiv beskyttelse mod insektbid og kan hjælpe med at mindske ubehaget for hesten. Vælg et dækken, der dækker de mest sårbare områder, som manke, halebase og man, og sørg for at det er åndbart og behageligt for hesten at have på.


Ved at implementere disse forholdsregler kan du bidrage til at skabe et mere behageligt miljø for din hest i sommerperioden. Du kan også læse denne artikel for flere tips om hvad du kan gøre for at holde insekterne væk fra din hest, klik her for at komme til artiklen.  



Hvorfor er det primært den islandske hest, som bliver hypersensitiv mod mittens bid?

Den islandske hest kommer fra et land med gold jord, anderledes klima og vegetation.


Når en hest flytter fra Island til Danmark møder den et helt nyt miljø, et andet foder og græs, hvilket stresser hestens krop. Dette påvirker hestens mikrobiota (tarmflora), og derved også immunforsvaret negativt.

 

Men ikke nok med det, i Danmark kommer den islandske hest også i kontakt med mitter, som den ikke tidligere har gjort sig bekendt med, idet de ikke findes på Island (Moe, 2016).

 

Hestens immunforsvar kender derved ikke mittens spyt, og vil derfor forsvare sig mod det emne, som mitten sprøjter ind i hestens krop. Immunforsvarets reaktion giver kraftig kløe i hestens hud.

 

Forskningen viser, at omkring 50% af de importerede islandsheste udvikler overfølsomhed mod mitter under de første to år eller derefter, i det nye hjemland (Björnsdottir et al., 2006).

 

Det, der sandsynligvis er forklaringen på, om hesten udvikler overfølsomhed er, hvis hesten har blevet introduceret til mitterne tidligt i livet. 

 

Forskningforsøg 

Det er dog ikke altid muligt helt undgå mitter og der er forskning, som tyder på, at det er en god strategi at pleje tarmsystemet hos en hest, som viser tegn på hypersensitivitet mod insekter. Du kan læse mere om forskningsforsøget her.


Hold insekterne på afstand med en insektspray.

En anden strategi er at bruge fluespray eller insektspray. Flere insektspray indeholder dog kemikalier som hverken er godt for mennesker, dyr eller natur. Hos Godebakterier har vi afprøvet en insektspray som du selv kan lave, nemt og billigt, den er desuden effektiv. Du finder opskriften her.


Hvis du vil vide mere om mitter i Danmark, og hvor stor plagen er der du bor, så findes der en god side som hedder myggetal.dk


Kunne du lide denne artikel så del den med dine hestevenner. 




Madeleine Broman Toft

Indehavere Godebakterier

Du er altid velkommen at kontakte mig hvis du har spørgsmål. Her finder du mine kontakt oplysninger

Prænumerere på vores informationsbrev

Vil du have mere information omkring hvordan du kan opretholde et godt velvære hos din hest så meld dig til vores informationsbrev. Som prænumerant på informationsbrevet får du også gode tilbud på tilskudsprodukter som er specifikt udvalgte for at opretholde en velfungerende mave og tarm hos din hest. Du kan melde dig her neden, 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 




Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT