Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Hvordan kan det være, at hesten kan have sand i tarmen?

Heste er jo som vi alle ved, planteædere, og søger føde næsten nonstop døgnet rundt. Det betyder, at når vi lukker dem ud på en sand- eller jordfold, så vil de også søge efter føde. Og jeg kan love dig for, at hvis det nu kun er 5 græsstrå på folden, så vil din hest finde dem og spise dem.

 

 

Det meget omvekslende vejr vi har her i Danmark med meget regn, kulde, varme og solskin, gør at græs ofte ikke sidder særligt godt fast med rødderne i jorden. Det betyder, at når hesten prøver at bide græsstrået af, så kommer hele strået med op inklusive rødder med sand og jord.

 

 

Hvorfor er det godt at tjekke om hesten har sand i tarmen?

Sand- og jordpartiklerne kommer ind i munden og fortsætter ned i fordøjelsessystemet, videre ned til tarmen, hvor de kan blive liggende. Det er her, der kan opstå problemer.

 

 

Sand- og jordpartikler er en dårlig cocktail for de mikroorganismer og særligt de GODE bakterier, som lever i tarmen, du kan læse om hvorfor GODE bakterier er vigtige for din hest her. Sand og jord kan også have en negativ indvirkning på tarmslimhinden.

 

 

Nogle gange kan heste få så meget sand i tarmen, at det sætter stop for hele fordøjelsessystemet. Der findes flere eksempler, hvor heste har fået fjernet en del kilosand fra tarmen, her kan du se et billede på sand i tarmen hos en hest som har været i behandling hos Højgaard Hestehospital.

 

 

Sådan her tjekker du om din hest har sand i tarmen

Her nedenfor vil jeg trin for trin tage dig igennem, hvordan du tjekker din hest for sand og jord i tarmen. Denne test giver dig en indikation på om din hest har sand i tarmen. Du kan enten se i videoen her neden om hvordan du gør, eller så fortsætter du bare med at læse. 

 

 

Der kan findes sand i tarmen som ikke kommer med ud. Derfor er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge, hvis du oplever, at din hest ikke har det godt, viser tegn på ondt i maven, ikke vil spise eller lignende.






Hvad du har brug for er følgende:

  • En frysepose eller helst en sådan lang plastikhandske, som dyrlægen bruger, ligesom denne her.
  • Ca. 4 dl vand
  • En stor håndfuld hestepære (fra den samme hest)

 

 

Sådan her gør du:

  1. Fyld fryseposen eller plastikhandsken med en god håndfuld hestepærer fra den samme hest. Obs, tag ikke dem der ligger direkte på sand eller jord, men helst hvor hesten har gødet i boksen eller på staldgangen.
  2. Fyld fryseposen eller plastikhandsken med ca. 4 dl vand.
  3. Slå en knude på posen.
  4. Mas hestepærerne så de opløses i vandet.
  5. Hæng fryseposen eller plastikhandsken op. Hvis frysepose, så hæng den gerne således at det ene hjørne peger nedad mod gulvet.
  6. Lad det hænge mindst en time.
  7. Når en time har passeret, føl længst nedre kanten på posen, eller i fingerspidserne på plastikhandskerne og se om du kan føle sandkorn.

 


Hestepære i en plastikpose
Hestepære blandet sammen med vand
Sand test efter en timme


Hvis du ikke kan mærke noget, så er alt i orden, forudsat at din hest ser ud til at have det godt. Er der meget sand i, så skal du kontakte din dyrlæge.

 

 

Forebyg mod sand i tarmen.

Loppefrøskaller har den evne, at når de kommer i kontakt med fugt, så dannes det til en geleagtig masse se video om hvordan det fungerer her.

 

 

SandXpell er et tilskud til heste, som indeholder loppefrøskaller. Disse er pelleteret, der gør at de fleste kræsne heste også gerne vil spise dem. At SandXpell er pelletteret, gør at den geleaktige effekten ikke allerede starter i munden, uden først når den kommer længere ned i fordøjelsessystemet. Hvilket er godt, da  heste værdsætter gele i munden.

 

 

Foruden loppefrøskaller (også kendt som psyllium husks) så indeholder SandXpell, Benitonit og hørfrøolie.

 

 

Bentonit er et naturligt lermineral, som binder vand særdeles godt. Det binder også affaldsstoffer, som kommer ind i tarmen og tager det med ud i afføringen.

 

 

SandXpell er et produkt, som er nemt at anvende. En kur på 7 dage /måned er alt, hvad der skal til for at forebygge læs her for dosering (hvis du har en hest, som har en historik med at spise sand og jord bør du tale med din dyrlæge om dosering).



 

Loppefrøskaller skal kun gives som kur en gang om måneden, da daglig tilføjelse over en lang periode kan udtørre cellerne i tarmen.



Kunne du lide denne artikel så del den med dine hestevenner. 

TRUSTPILOT