Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop

    Skrevet af Madeleine Broman Toft, 21 maj 2023 opdateret 8 april 2024

Lav din egen insektspray til heste

Forår og sommer bringer en glædelig tid, hvor vi nyder det strålende vejr. Desværre medfølger irriterende udfordringer med varmen, især for vores heste – insekterne udgør en betydelig plage.

Disse insekter sværmer omkring og forårsager ubehag ved deres bid, som ikke kun er smertefulde, men kan også medføre infektioner, når de bærer dårlige bakterier fra sår eller øjne hos hestene.

Derudover kan insekter forårsage stress hos hestene, og nogle kan endda udvikle sommereksem som følge af biddene, særligt er islandske heste tilbøjelige til dette problem.

Der er mange måder at holde insekterne på afstand fra vores heste, og en effektiv løsning er brug af insektspray. Desværre er ikke alle insektsprayer miljøvenlige.

Derfor vil jeg gerne dele en opskrift med dig, hvor du nemt og billigt kan lave din egen insektspray med naturlige ingredienser, uden at påvirke miljøet negativt. Længere nede i denne artikel finder du opskriften på, hvordan du laver din egen fluespray, samt en trin-for-trin-video, der viser processen.

Denne insektspray er effektiv, og jeg bruger den selv hvert år på min hest. Vi bor meget tæt på en skov med mange insekter, og jeg har ikke haft brug for andre fluesprays end denne. En ekstra fordel er, at den er billig at lave.

Der er flere effektive måder at holde insekter væk fra heste, herunder fluedækkener, insektspray og fluefangere. Lad os nu se nærmere på fordele og ulemper ved hver af disse metoder

Fordele og ulemper med insektspray

Insektspray er en populær metode til at holde insekter væk fra heste. Der findes et bredt udvalg af insekt- og fluesprays, hvor nogle er meget effektive, mens andre ikke er det. Effektiviteten afhænger ofte af, om sprayen indeholder gift eller kemikalier, som afskrækker insekterne. Dog findes der også effektive insektsprayer, der er miljøvenlige og kun indeholder naturlige ingredienser. Du kan finde en opskrift på, hvordan du selv kan lave en sådan insektspray længere nede i denne artikel.


Fordele ved insektspray

Insektspray er en effektiv måde at holde insekterne væk fra hesten, uden at den behøver at bære et dækken om sommeren. Med insektspray er det også nemt at komme til områder på hesten, hvor et dækken ikke beskytter, såsom under maven og mellem for- og bagben. Insektspray afskrækker også ofte flåter, der generer heste og kan bære sygdomme med sig i deres spyt.


Ulemper ved at bruge insektspray

Hvis sprayen indeholder gift og andre kemikalier, kan det være skadeligt for hesten, andre dyr som katte og hunde samt miljøet. Hyppig påføring kan være nødvendig, især i områder med høj insektbelastning. Dette kan blive dyrt og mere belastende for både miljøet og hesten, hvis insektsprayen indeholder kemikalier. Nogle heste reagerer negativt på indholdet i insektsprayen og kan udvikle allergiske reaktioner eller hudirritation.


Naturlig og miljøvenlig insektspray til din hest - lav den selv

Dette er en insektspray, som kun indeholder naturlige ingredienser, og den virker. Endnu bedre er at den ikke koster særligt meget at lave. Pris for 2 liter insektspray er kun ca. 50 kr.

Opskrift på hjemmelavet insektspray til heste

 

  • 2 liter vand
  • 2 citroner
  • 2 hele hvidløg
  • 1 frisk rosmarin (eller ca. 1 dl tørret)
  • 1 dl æblecidereddike
  • 2 dl alm. eddike

 

Hæld vandet op i en gryde, tilsæt citronsaften fra citronerne. Pil hvidløgene og skær hvidløgsfed i mindre stykker og knus dem. Skær rosmarin i store stykker og put det hele i gryden. Tilsæt æblecidereddike og alm. eddike.

Kog det hele sammen i ca. 15 min.

Tag gryden af komfuret og lad den køle af. Hæld det derefter op på flasker.

 

Vær opmærksom på at hesten kan være følsom overfor en af ingredienserne. Undersøg derfor at hesten kan tåle insektsprayen, ved at du sprayer lidt af insektsprayen på et begrænset område mellem bagbenene. Lad det sidde et døgn og sikre dig at hestens hud ikke reagerer på nogen af ingredienserne før du bruger insektsprayen på hele hesten (sprayen må ikke bruges tæt på øjne og sår).

 

Film: Her viser jeg hvordan du laver din helt egen hjemmelavede insektspray til din hest



Fordele ved et insektdække eller fluedækken

Insektdækkenet, også kendt som fluedækken, er en beklædningsgenstand, der dækker hestens krop for at beskytte den mod insekter. Det kan være meget effektivt til at beskytte din hest mod bid og stik fra mitter, myg og andre irriterende insekter.


Derudover kan et insektdække hjælpe med at reducere risikoen for, at hesten udvikler eksem på grund af reaktioner på insektbid, især fra mitter. Brugen af et insektdække kan også mindske sandsynligheden for, at hesten får sår i huden ved at gnubbe sig. Det er dog vigtigt, at dækket er af god kvalitet og har små åndehuller, så selv små mitter ikke kan komme igennem.


Ulemper ved insektdækken

Et insektdække kan også have nogle ulemper. Hvis hesten kunne vælge, ville den sandsynligvis foretrække at være fri for et dækken om sommeren. Insektdækket begrænser nemlig hestens bevægelsesfrihed, og det er vigtigt, at det passer godt. Forestil dig at gå rundt i en alt for stram skjorte på en varm sommerdag – så kan du forstå, hvordan hesten har det, hvis insektdækket ikke passer godt.


Med et insektdække bliver din hest også begrænset i sit sociale samvær med andre heste, da de foretrækker at gnubbe hinanden, når de er "nøgne". Du har måske bemærket det på den første forårsdag, hvor hestene får lov til at få deres dækken af og næsten øjeblikkeligt begynder at gnubbe hinanden (forudsat at de er sammen med en foldkammerat).


En anden ulempe er, at et insektdække kræver regelmæssig rengøring for at undgå gener fra skidt og snavs. Hesten kan også ende med at stå med et fugtigt dække i mange timer, hvis det regner. Fugt og varme skaber optimale betingelser for dårlige bakterier at trives, hvilket kan føre til regneksem (dermatofilose) i huden.


Når du overvejer at bruge et insektdække på din hest om sommeren, er det vigtigt at tage hensyn til både fordele og ulemper. For nogle heste kan det være nødvendigt at bruge et insektdække, især hvis de lider af sommereksem eller bliver meget stressede af insekter, der bider. Det er dog vigtigt at sikre, at dækkenet er korrekt tilpasset hesten og af god kvalitet. Det er også vigtigt at give hesten pauser fra dækkenet i løbet af døgnet.


Fordele og ulemper med brug af insektfangere

En insektfanger eller fluefanger/klægfangere er en enhed designet til at tiltrække og fange insekter. Fordelen ved en sådan enhed er, at den effektivt kan reducere insektbestanden i området omkring din hest. Den er relativt nem at passe og tømme og kan være en god langsigtet løsning. Du kan se her hvordan du selv laver en i den her video. Klik her for at se video. 


Ulemper ved fluefangere

Nogle af de mere effektive insektfangere kan være lidt dyre at købe, men der findes også modeller, som man selv kan lave. Hvis man ikke er glad for insekter, kan det være en udfordring at skulle tømme en insektfanger, hvor der kravler mange insekter rundt. En klægfælde/ insektsfælde kræver vedligeholdelse og rengøring for at forblive effektiv.


Det er vigtigt at bemærke, at forskellige metoder kan fungere bedre for visse heste eller i specifikke miljøer. En kombination af flere metoder kan være den mest effektive til at holde insekter væk fra heste og skabe et mere behageligt miljø for dem.


Del artikel med dine hestevenner

Hvis du fandt denne artikel nyttig, så hjælp os med at sprede gode råd om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest, del den med dine hestevenner, ved at klikke på dele knappen.

Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT