kundesupport@godebakterier.dk +45 30429563
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Forår og sommer er en dejlig tid, og vi nyder i øjeblikket det fantastiske vejr. Desværre følger det irriterende ulemper med varmen, især for vores heste – og det er insekterne.

Disse insekter sværmer omkring og forårsager gener når de bider for at suge blod, og de kan også bære dårlige bakterier, når de sætter sig i små sår eller i hestenes øjne.

Der er mange måder at holde insekterne væk fra vores heste, og en effektiv metode er at bruge insektspray. Desværre er ikke alle insektsprayer miljøvenlige.

Derfor vil jeg gerne dele en opskrift med dig, hvor du nemt og billigt kan lave din egen insektspray med naturlige ingredienser, uden at påvirke miljøet negativt. Længere nede i denne artikel finder du opskriften på, hvordan du laver din egen fluespray, samt en trin-for-trin-video, der viser processen.

Denne insektspray er effektiv og jeg bruger den selv hvert år på min hest. Vi bor meget tæt på en skov med mange insekter, og jeg har ikke haft brug for andre fluesprays end denne. En ekstra fordel er, at den er billig at lave.

Der er flere effektive måder at holde insekter væk fra heste, herunder fluedækkener, insektspray og fluefangere. Lad os nu se nærmere på fordele og ulemper ved hver af disse metoder:

Fordele med et insektdække eller fluedækken

Insektdækken eller fluedækken som det også bliver kaldt er en beklædningsgenstand, der dækker hestens krop for at beskytte den mod insekter. Den kan være rigtigt effektiv for at beskytte din hest mod bid og stik fra mitter, myg og andre irriterende insekter.

Derudover kan et insektdække være med til at reducere risikoen for at hesten får eksem pga. reaktioner fra insektbid, særligt fra mitter. Hvilket også gør at brug af et insektdække gør det mindre sandsynlig at hesten får sår i huden ved at den går og gnubber sig. Det er dog vigtigt at eksemdækket er af god kvalitet, og at åndingshullerne i dækket er så små at ikke engang en lille mitte kan komme igennem.

Ulemper med insektdække

Et insektdække kommer desværre også med nogle ulemper. Jeg er ret sikker på at hvis hesten selv fik vælge, så ville den nok helst være fri fra et dækken om sommeren. Insektdækkenet begrænser nemlig hestens bevægelsesfrihed og det er meget vigtigt at det har en god pasform. Forestil dig, at gå med en alt for stram skjorte en varm sommerdag, så kan du få forståelse for hvordan hesten har det, hvis insektdækkenet ikke passer godt.

Med et insektdække bliver din hest også begrænset i sit sociale samvær med andre heste, idet heste foretrækker at gnubbe hinanden når de er ”nøgne”. Det har du nok opdaget, den der første forårsdagen, hvor hestene får lov at få deres dækken af. At de nærmest med det samme går i gang med at gnubbe hinanden (forudsat at de går sammen med en foldkamrat).

Yderligere ulempe er at et insektdækken har brug for regelmæssig rengøring, således at det ikke opstår gener for hesten fra skidt og snavs.

Hesten kan også komme til at stå med et fugtigt dække på under mange timer, hvis det regner. Fugt og varme er det perfekte forhold for dårlige bakterier at trives, og det kan lede til at hesten for noget som kaldes for regneksem (dermatofilose) i huden.

Når du overvejer at bruge insektdækken på din hest om sommeren, er det vigtigt at tage hensyn til både fordele og ulemper. For nogle heste kan det være nødvendigt at bruge et insektdækken, især hvis de lider af sommereksem eller bliver meget stressede af insekter, der bider. Dog er det vigtigt at sikre, at dækkenet er korrekt tilpasset hesten og af god kvalitet. Det er også vigtigt at give hesten pauser fra dækkenet i løbet af døgnet.

Insektspray

Insektspray er en populær metode til at holde insekter væk fra heste. Der findes et bredt udvalg af insekt- og fluespray, hvor nogle er meget effektive, mens andre ikke er det. Effektiviteten afhænger ofte af, om sprayen indeholder gift eller kemikalier, som afskrækker insekterne. Dog findes der også effektive insektsprayer, der er miljøvenlige og kun indeholder naturlige ingredienser. Du kan finde en opskrift på, hvordan du selv kan lave en sådan insektspray længere nede i denne artikel.

Fordele ved insektspray

Insektspray er en effektiv måde at holde insekterne væk fra hesten, uden at den behøver at bære et dækken om sommeren.

Med insektspray er det også nemt at komme til områder på hesten, hvor et dækken ikke beskytter, såsom under maven og mellem for- og bagben.

Insektspray afskrækker også ofte flåter, der generer heste og kan bære sygdomme med sig i deres spyt.

Ulemper ved at bruge insektspray

Hvis sprayen indeholder gift og andre kemikalier, kan det være skadeligt for hesten, andre dyr som katte og hunde samt miljøet.

Hyppig påføring kan være nødvendig, især i områder med høj insektbelastning. Dette kan blive dyrt og mere belastende for både miljøet og hesten, hvis insektsprayen indeholder kemikalier.

Nogle heste reagerer negativt på indholdet i insektsprayen og kan udvikle allergiske reaktioner eller hudirritation.

Insektfangere

En insektfanger eller fluefanger/klægfangere er en enhed designet til at tiltrække og fange insekter. Fordelen ved en sådan enhed er, at den effektivt kan reducere insektbestanden i området omkring din hest. Den er relativt nem at passe og tømme og kan være en god langsigtet løsning.

Ulemperne ved fluefangere

Nogle af de mere effektive insektfangere kan være lidt dyre at købe, men der findes også modeller, som man selv kan lave. Du kan for eksempel se denne simple version på følgende video. 

Hvis man ikke er glad for insekter, kan det være en udfordring at skulle tømme en insektfanger, hvor der kravler mange insekter rundt.

En klægfælde/ insekts fælde kræver vedligeholdelse og rengøring for at forblive effektiv.

Det er vigtigt at bemærke, at forskellige metoder kan fungere bedre for visse heste eller i specifikke miljøer. En kombination af flere metoder kan være den mest effektive til at holde insekter væk fra heste og skabe et mere behageligt miljø for dem.

Naturlig og miljøvenlig insektspray - lav den selv

Dette er en insektspray, som kun indeholder naturlige ingredienser, og den virker. Endnu bedre er at den ikke koster særligt meget at lave. Pris for 2 liter insektspray er kun 50 kr.

 

 Opskrift på hjemmelavet insektspray.

 

  • 2 liter vand
  • 2 citroner
  • 2 hele hvidløg
  • 1 frisk rosmarin (eller ca. 1 dl tørret)
  • 1 dl æblecidereddike
  • 2 dl alm. eddike

 

Hæld vandet op i en gryde, tilsæt citronsaften fra citronerne. Pil hvidløgene og skær hvidløgsfed i mindre stykker og knus dem. Skær rosmarin i store stykker og put det hele i gryden. Tilsæt æblecidereddike og alm. eddike.

 

Kog det hele sammen i ca. 15 min.

 

Tag gryden af komfuret og lad den køle af. Hæld det derefter op på flasker.

 

Vær opmærksom på at hesten kan være følsom overfor en af ingredienserne. Undersøg derfor at hesten kan tåle insektsprayen, ved at du sprayer lidt af insektsprayen på et begrænset område mellem bagbenene. Lad det sidde et døgn og sikre dig at hestens hud ikke reagerer på nogen af ingredienserne før du bruger insektsprayen på hele hesten (sprayen må ikke bruges tæt på øjne og sår).

 

 Her kan du se, hvor nemt du kan lave din helt egen hjemmelavede insektspray

Kunne du lide denne artikel så del den med dine hestevenner. 

Få flere gode tips om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest. Meld dig til vores informations e-mail som indeholder information baseret på forskning og gode tilbud. 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 
Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.

Få flere gode tips om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest. Meld dig til vores informations e-mail som indeholder information baseret på forskning og gode tilbud. 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 
Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT