Stråfoder er betegnelsen for tørret græs dvs. hø eller wrap. Halm og frøgræshalm betegnes også som stråfoder, men disse to sidstnævnte er kun et supplement til hø og wrap. En hest kan ikke leve udelukkende af halm eller frøgræshalm, da halm er svært at nedbryde for mikroorganismerne i hestens tyktarm. Ved for store mængder af halm eller frøgræshalm, sultes mikroorganismerne i tyktarmen da stråfodret ikke indeholder næring, hvilket i sin tur kan lede til komplikationer med fordøjelsessystemet.
Stråfoder tager sin vej igennem hele hestens fordøjelsessystem, og skal passere et langt tarmsystem. Kvaliteten på stråfodret har indvirken på om denne proces fungerer optimalt eller om der opstår forhindringer på vejen.
Sand og jord
Hvis græsset er blevet høstet og blevet revet for tæt på jorden, eller hvor muldvarpeskud ikke er blevet bekæmpet/fjernet bliver stråfodret kontamineret med sand og jord. Dette kan du som oftest både lugte dig til og se, fordi høet/wrappen støver, og der ligger sand samt jordrester tilbage i høposen efter at høet er blevet skyllet med vand. Hvis en hest spiser hø eller wrap med sand og jord i, er der stor risiko for komplikationer med åndedrætssystemet (hoste) og fordøjelsessystemet (forstoppelse, tarmvridninger, sandkolik, diarré m.m.)
Sand og jordpartikler, der kommer ind i tarmsystemet, skaber ofte en ubalance i tarmfloraen, da hesten samtidigt kan optage dårlige bakterier via jordpartiklerne, som f.eks. Pseudomonas og Clostridium,. (Ygland, 2018).
Svampesporer og mug
Svampesporer og mug i hø og wrap kan dannes under produktionsprocessen, men også under lagringstiden af hø/wrap, f.eks. når fugt og luft trænger ind igennem et hul i en wrapballe eller når fugt i luften tiltrækkes af tørt hø.
Der findes flere forskellige svampearter og flere af dem producerer noget som kaldes for Mykotoksiner (Foedevarestyrelsen.dk).
Mykotoksiner er en slags gift, som beskytter svampe mod angreb (Pilskog, 2010). Flere forskningsstudier viser, at toxiner ofte findes i mange slags foder i lave doser. Dog varierer mængden og hvilken slags toxin som er til stede. Toksiner er normalt ikke mulige at se med øjnene. Det er kun, hvis stråfodret er meget muggent. Det betyder at forebyggelse af toxinforgiftning kan være svær for en privat person, som ikke har mulighed for at måle toksinindholdet i fodret.
Hvordan en hests velvære bliver påvirket af mykotoxiner kommer an på, hvilken slags toksin de har fået i sig og hvor stor en mængde (Gavin & Meerdink, 2002). En hest kan vise mangel på lyst til at spise, få nedsat reproduktionskapacitet og fertilitet samt få nedsat immunforsvar og blive forfangen. De mere alvorlige symptomer er lammelse og død.
Døde dyr
Hvis man er meget uheldig, så kan et dødt dyr være kommet med ind i wrapballen under produktionsprocessen. Det døde dyr udvikler bakterien Clostridium Botulinum (også kaldet pølseforgiftning), hvilket er en bakterie, som er meget dårlig for heste, og kan medføre hestens død. Dette sker heldigvis ikke ofte, men lav det til en daglig vane/rutine altid at lugte wrappen som du giver din hest, og smid hele ballen ud, hvis den lugter dårligt.
Fejlgæring i tarmen
Hesten har et økosystem af mikroorganismer i tarmsystemet, hvor primært GODE bakterier hjælper med at nedbryde fibrene i stråfodret. Bakterierne er specifikt tilpassede bestemte næringsstoffer og foder som kommer ned i tarmen.
Hvis dette ændrer sig, og det pludseligt kommer stråfoder af dårlig kvalitet ned i tarmen, kan dette resultere i fejlgæring i tyktarmen. Det skaber et miljø, som de GODE bakterier ikke kan leve i, hvilket resulterer i at de dør. Der opstår dermed en overgæring inde i blindtarmen og store mænger med luft produceres hvilket udspænder tarmene, og gør meget ondt på hesten.
Idet vores heste er dyr med et meget følsomt fordøjelsessystem, hvor små ændringer kan resultere i komplikationer - Gør du bedst ved at forebygge således, at fordøjelsessystemet og bakterierne der lever der - har de mest optimale forhold for at fungere. En billig og nem måde at forebygge er at give din hest stråfoder af en god kvalitet.
Et stråfoder af god kvalitet er et stråfoder, som er fri for:
Yderligere så skal stråfoderet lugte godt og være fri for rester af døde dyr.
Her er en kort video om stråfoder:
Vil du have nem og letlæselig information, baseret på forskning, direkte i din indbakke? Meld dig da til Godebakteriers informationsbrev. Når du melder dig til informationsbrevet får du også en rabatkode på 10% at bruge i webshoppen.