Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop

Det ultimative tip at få hestebremse til at undgå din hest

Nu når sommervarmen står på sit højeste er det også højsæson for insekter og herunder særligt hestebremser. 



I hesteverden er der flere insekter, som omtales som hestebremser. Det findes dem, der lyder som et jetfly når de flyver rundt omkring hesten for at bide og suge blod (også kaldet klæg) - og så er der dem som lægger små gule æg i hestens pels. Det er det sidstnævnte insekt jeg kommer til at sætte fokus på i denne artikel. Hestebremsen kaldes også nogle gange for oksebremse eller mavebremse, idet dens larver lever inde i hestens mavesæk.




(Tip om hvordan du kan få hestebremser til at lade være med at lægge æg i din hests pels, kommer lidt længere nede i denne artikel). 




FAKTA OM HESTEBREMSER

Hestebremser har det latinske navn Gasterophilus intestinalis. Den er en flue, som hører ind under familien bremser. Det er et ret specielt lille insekt, som på mange måder ligner en honningbi, men har en længere hale, som ser ud som en krog. Dette gør, at den kan lægge sine æg samtidigt med at den flyver. Den er ca. 11 – 16 mm lang og ser sådan ud. 





foto: Erik Vang Nielsen, Urtegartneriet.dk




Hestebremser lever i hele Danmark og har et kort liv. Den lever kun 2-3 dage, og det er hunnen der lægger æg på hesten. Den kan lægge helt op til 1000 æg i sin korte levetid. Æggene er gule og 1-2 mm lange og sidder godt fast på hestens pels.





Æg fra hestebremser i hestens pels.




LIVSCYKLUS

Hestebremsehunnen lægger sine æg fortrinsvis på hestens forben, men også på siderne på hesten.



 

Når hesten klør og slikker på pelsen, slipper ægget kontakten til pelsen og kommer ind i munden på hesten. Larverne klækkes og lever i munden på hesten i ca. 3-4 uger. Her borer larven sig ind i hestens tunge og tandkød, hvorefter den forflytter sig videre ned til mavesækken. Her lever larverne varmt og godt hele vinteren, og slipper sin fæstning i mavesækken under forår/sommer, hvor den følger med afføringen ud og bliver en puppe, for derefter udvikle sig til en hestebremse med vinge. 



 

PROBLEMER MED HESTEBREMSER

Som udgangspunkt, så er hestebremser ikke farlige for heste. De kan dog skabe irritation både i form af at stresse hesten, når den flyver rundt om benene for at lægge æg og når larverne borer sig igennem tungen og laver infektioner. Hesten kan få problemer med at spise, og finde ubehag når den har et bid i munden. Et andet irritations moment kan også opstå, når larverne bevæger sig ned til mavesækken og sætter sig fast på maveslimhinden. Hvis det er en stor population af hestebremselarver, så kan hesten få kolik. Det er dog sjældent, at der opstår svære komplikationer. 




FOREBYG MOD PROBLEMER MED HESTEBREMSER

Den bedste måde at komme parasitter til livs såsom hestebremser er at fjerne gødning fra hestefolden samt at få hestebremsen at lade være med at lægge æg i din hests pels.




Hvordan du kan få hestebremse til at flyve videre uden at lægge æg i din hests pels fortæller jeg om i denne video. Se med her: 



 

 





BRUG AF KØLELER, SKRÆMMER HESTEBREMSERNE VÆK 

Det du kan bruge for at forhindre hestebremsen i at lægge sine æg i hestens pels, er at anvende køleler sammen med vand. Se hvordan du skal gøre i filmen. 




I filmen fortæller jeg om hvordan du blander vand og køleler sammen for at kunne lave en væske som både fungerer forebyggende og som også gør det nemmere at få fjernet hestebremsernes æg. 




Du blander køleler med vand (ca. 3 dl ler og 6 dl vand), forholdet af blandingen kommer lidt an på type af ler. Konsistensen på blandingen skal blive som pandekagedeg. Blanding kan du derefter enten sprøjte på eller lægge på med en svamp i de områder på hesten, hvor hestebremsen plejer at lægge æg. Se filmen her. 




Dette holder mange hestebremserne væk, men hvis en skulle have mod på at lægge sine æg i pelsen, så bliver de nemme at fjerne når det er køleler på hårstråene. 




Det er vigtigt at lave en gødningsprøve hvert efterår, da du ved behandling mod orm, bekæmpes også mavebremselarver der opholder sig i hestens mave. Man kan ikke se om hesten har mavebremser i en gødningsprøve, de kan kun påvises ved gastrostopi. Hvis hesten behandles med en ormekur med Ivermectin (evidensia.se), så bekæmper det også bremselarverne. 




HVORDAN KAN JEG FJERNE HESTEBREMSE ÆG

Der findes forskellige værktøjer til at fjerne hestebremsernes æg med. Jeg kommer til at nævne nogle af dem her. Den bedste måden er dog at bekæmpe hestebremsen allerede før den får lagt sine æg. Se i filmen hvor nemt det er at påføre køleler uden at få beskidte fingre. 




Æg-kniv

Dette er en kniv, som skraber æggene fra hestebremse, af hestens hår. Selv syntes jeg, at den kan være lidt skarp, særligt når man skal skrabe der hvor sener og lede er placeret (denne findes i alle velsorterede ridesportsbutikker).


Kniv til at fjerne hestebremse æg




Striglesten

Dette er en af mine favoritter, da den er nem at bruge og jeg er ikke bange for at skade hesten med den. Det eneste minus er, at stenen bliver hurtigt ret lille, hvis du skal bruge den ofte og på mange heste. 


Strigle sten som til at fjerne flugeæg




Øjenbrynskniv

Denne har jeg ikke selv prøvet, men jeg har læst, at den er meget effektiv. Dog skal du nok også her være forsigtig således, at man ikke skader hesten ved sener og led.


Øjenbryns kniv til at fjerne hestebremseæg





Det er nemt at fjerne æg fra hestebremse, og nu når du kender tricket med køleler så er det faktisk endnu nemmere at forebygge så de ikke lægger sine æg i hestens pels. Under alle omstændigheder laver du din heste en stor tjeneste ved at ikke lade æggen blive i pelsen:).  




Kilder: 

www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/invartes-parasiter-endoparasiter-hos-hast/

evidensia.se/djurvardguiden/styngfluga/#vad-kan-jag-g%C3%B6ra-f%C3%B6r-att-minska-risken-att-min-h%C3%A4st-drabbas-av-skador-fr%C3%A5n-larver-av-styngfluga?




Udtalelserne i denne artikel bør ikke bruges til at diagnosticere, helbrede eller forebygge nogen sygdom. Oplysningerne er kun til uddannelsesmæssige formål og er ikke beregnet til at erstatte rådgivning fra en fuldt kvalificeret dyrlæge. Søg altid veterinær for rådgivning og behandling af ethvert sundhedsproblem, som dit dyr har.
TRUSTPILOT