Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop

Relevant at vide om hestens immunforsvar

    Skrevet og opdateret af Madeleine Broman Toft, 23 Februar 2024

Immunforsvaret kan sammenlignes med en armé, der skal forsvare hestens krop mod infektioner, virusser og uønskede bakterier. Disse kan f.eks. komme ind i hestens krop via luftvejene, vandet som hesten drikker, jorden eller foderet. 


Immunforsvaret består blandt andet af hvide blodceller, som produceres i knoglemarven. Når en infektion opstår i hestens krop, så dannes der flere hvide blodceller, som anvendes det sted i kroppen, hvor infektionen eller inflammationen er (Tizard, 2019). 


Computeranimeret foto af hvide og røde blodceller i en blodbane


Immunforsvaret er meget komplekst, og består ikke kun af hvide blodceller. Udover de hvide blodceller er det er faktisk sådan, at den største andel af hestens immunforsvar, hele 70%, findes i hestens tarmsystem. 


Der findes det noget, som kaldes for Gut Associated Lymphoid Tissue, hvilket betyder tarmassocieret lymfoide væv. I tarmen arbejder gode bakterier og der sendes immunceller ud, som identificerer indtrængere (virus og dårlige bakterier), som de så angriber. Her skal immunsystemet kunne skelne mellem de gode og de onde, og efterfølgende huske, hvem som var hvad, når angribere igen kommer og forsøger at angribe hestens krop.


Det at skelne mellem de gode og de onde kan nogle gange gå galt for immunforsvaret, og et eksempel på dette er f.eks. når hesten får sommereksem eller allergi. Det kan du læse mere om her.  


Hvorfor fungerer ikke altid immunforsvaret som det skal?

Når immunforsvarets komplekse system fungerer godt, så er alt vel. Men desværre er der flere ting, som kan forstyrre immunforsvaret. 


Ifølge veterinær Glen Gamble, DVM, USA er der ofte flere faktorer, som spiller ind, når et immunforsvar ikke fungerer godt. Dog har han identificeret tre hovedfaktorer, som ofte er roden til problemet. Disse er stress, ernæring og alder (Sellnow, 2002).


Stress opstår f.eks. når hesten kommer til et nyt miljø, hvor den ikke kender de andre heste. Stress kan også opstå, når den bliver transporteret i en trailer, er til stævne eller noget så simpelt, som at hesten går med tom mave. 


Tarmen indeholder en stor mængde gode bakterier, som har til opgave at bekæmpe dårlige bakterier der kommer ind i fordøjelsessystemet. 


Nogle eksempel på gode og dårlige bakterier


Når hesten går mange timer uden at få foder ned i mavesækken, bliver mavesyren ”sur”. Det giver ugunstige forhold for de gode bakterierne, de kan nemlig ikke lide et surt miljø. Hvilket kan resultere i, at de gode bakterier går hen og dør, hvilket resulterer i, at de gode bakterier kommer i mindretal. 


Sundt miljø på den miljørigtige måde

Udover at fokusere på tarmsystemet skal du også tænke på at skabe et sundt miljø i stalden og på hestens fold. Det indebærer at holde både stalden og hestefolden rene.


Men det skal gøres uden brug af kemikalier, således at vi fremmer både hestene, menneskene og naturen omkring os.


Til dette kan produkter som Agritons EM Microferm være til stor hjælp. Microferm er en miljøvenlig aktiv og flydende blanding af effektive mikroorganismer (EM®), som kan anvendes til at skabe et sundere og mere "godt" miljø i stalden og på hestefolden samt forbedre hestenes trivsel. Udover dette kan det også bruges i andre sammenhænge, som du kan læse mere om her.


Når Microferm sprøjtes på overflader som i stalden, på græsarealer og gødning på møddingen, sker der noget magisk: De gode bakterier i Microferm træder i kraft og udkonkurrerer de dårlige mikroorganismer gennem det såkaldte dominansprincip. Det betyder, at de gode mikroorganismer overtager miljøet og skaber en balance, der fremmer hestene og deres omgivelser.


På denne måde bidrager Microferm ikke blot til at bekæmpe dårlige lugte og forbedre hygiejnen, men det fremmer også en naturlig og sund mikrobiologisk balance på stald vægge, i strøelse, på folden og andre steder, hvor Microferm sprøjtes på.


Til yderligere hygiejne kan produkter som EM Wipe and Clean anvendes til at holde krybben, vandkoppen, underlag, dækken osv. fri for dårlige bakterier. Også dette er helt miljøvenligt. Disse produkter kan være med til at sikre et mere sundt og trygt miljø for din hest, og jeg er sikker på, at du vil overveje at implementere dem i din daglige staldrutine for at støtte din hests immunforsvars arbejde i at bekæmpe dårlige bakterier. 


Både Microferm og Wipe and Clean er miljøvenlige, faktisk så miljøvenlige, at det er godt, når det løber ud i afløbet og videre ud i vandsystemet og naturen. Du kan se mere om det i denne film, klik her for at se film


Sådan her forkæler du hestens immunforsvar 

Ved at pleje hestens tarmsystem og holde stald og folde rene, så plejer du per automatik også hestens immunforsvar. 

Pleje af hestens tarmsystem, og dermed forkælelse af hestens immunforsvar gør du bedst sådan her, sørg for ...

  • at din hest tildeles stråfoder af god kvalitet flere gange døgnet rundt (læs om stråfoder af god kvalitet her) 
  • at give de gode bakterierne i tarmen fibre at arbejde med. Det kan f.eks. være at give dem fermenteret tang og raps, der fungerer som luksus mad til de gode bakterierne.
  • hesten i forår- og efterårsperioden løbende får en kur med loppefrøskaller for at rense tarmen for sand- og jordpartikler, det kan du læse mere om her.
  • at få undersøgt hesten for orm, en gang om foråret og en gang om efteråret. Husk at få undersøgt for bændelorm. 
  • at de gode bakterier i tarmen ikke kommer i mindretal ved. en medicinsk behandling, f.eks. hvis hesten får antibiotika.
  • at de gode bakterier i tarmen ikke kommer i mindretal ved udfordringer, så som foderskift, hvordan du gør det kan du læse om her. 
  • at hesten altid har tilgang til rent vand.
  • løbende at arbejde med at sænke hestens stress niveau, hvis den har tendens til stress. Det kan for eksempel være at du øver hesten i at køre små ture i trailer, hvis den stresser over det, give den miljøtræning hvis den er ung og uerfaren hest etc. 


Pleje og rengøring af hestens hesteboks og udstyr 

Pleje og rengøring af hestens boks og udstyr gøres bedst på følgende måde:

  • Bland EM Microferm op med vand i henhold til anvisningerne på pakken og hæld det i en rygsprøjte. Sprøjt det på væggene, skillevæggene, strøelsen, gangarealer og vandspild 3 gange om ugen.
  • Hvis du tager til stævne, hvor hesten skal overnatte i en fremmed boks, så følg ovenstående fremgangsmåde, eller medbring en sprayflaske med Wipe and Clean, som du sprøjter i stævneboksen, inden hesten træder ind i boksen første gang.
  • Sprøjt hestens udedækken på indersiden med Wipe and Clean 1 til 2 gange om ugen.
  • Sprøjt hestens underlag med Wipe and Clean mellem hver vask.
  • Bland koncentreret Wipe and Clean med vand i henhold til anvisningerne på pakken og rengør krybben og vandkoppen. Ind imellem størrengøring, så sprøjt Wipe and Clean på krybben og vandkoppen, tør af (det behøver ikke skylles).

Hvis du finder artiklen interessant og gerne vil dele den med dine hestevenner, kan du gøre det her:


Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT