kundesupport@godebakterier.dk +45 30429563
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Immunforsvaret kan sammenlignes med en armé, der skal forsvare hestens krop mod infektioner, virusser og uønskede bakterier. Disse kan f.eks. komme ind i hestens krop via luftvejene, vandet som hesten drikker, jorden eller foderet. Immunforsvaret består blandt andet af hvide blodceller, som produceres i knoglemarven. Når en infektion opstår i hestens krop, så dannes der flere hvide blodceller, som anvendes det sted i kroppen, hvor infektionen eller inflammationen er (Tizard, 2019). 

Computeranimeret foto af hvide og røde blodceller i en blodbaneImmunforsvaret er meget komplekst, og består ikke kun af hvide blodceller. Udover de hvide blodceller er det er faktisk sådan, at den største andel af hestens immunforsvar, hele 70%, findes i hestens tarmsystem. Der findes det noget, som kaldes for Gut Associated Lymphoid Tissue, hvilket betyder tarmassocieret lymfoide væv. I tarmen arbejder gode bakterier og der sendes immunceller ud, som identificerer indtrængere (virus og dårlige bakterier), som de så angriber. Her skal immunsystemet kunne skelne mellem de gode og de onde, og efterfølgende huske, hvem som var hvad, når angribere igen kommer og forsøger at angribe hestens krop.Det at skelne mellem de gode og de onde kan nogle gange gå galt for immunforsvaret, og et eksempel på dette er f.eks. når hesten får sommereksem eller allergi. Det kan du læse mere om her.  Hvorfor fungerer ikke altid immunforsvaret som det skal?

Når immunforsvarets komplekse system fungerer godt, så er alt vel. Men desværre er der flere ting, som kan forstyrre immunforsvaret. Ifølge veterinær Glen Gamble, DVM, USA er der ofte flere faktorer, som spiller ind, når et immunforsvar ikke fungerer godt. Dog har han identificeret tre hovedfaktorer, som ofte er roden til problemet. Disse er stress, ernæring og alder (Sellnow, 2002).Stress opstår f.eks. når hesten kommer til et nyt miljø, hvor den ikke kender de andre heste. Stress kan også opstå, når den bliver transporteret i en trailer, er til stævne eller noget så simpelt, som at hesten går med tom mave. Tarmen indeholder en stor mængde gode bakterier, som har til opgave at bekæmpe dårlige bakterier der kommer ind i fordøjelsessystemet. 

Nogle eksempel på Gode og Dårlige bakterierNår hesten går mange timer uden at få foder ned i mavesækken, bliver mavesyren ”sur”. Det giver ugunstige forhold for de gode bakterierne, de kan nemlig ikke lide et surt miljø. Hvilket kan resultere i, at de gode bakterier går hen og dør, hvilket resulterer i, at de gode bakterier kommer i mindretal. Sådan her forkæler du hestens immunforsvar 

Ved at pleje hestens tarmsystem, så plejer du per automatik også hestens immunforsvar, 70% af hestens immunforsvar sidder i tarmen. Pleje af hestens tarmsystem, og dermed forkælelse af hestens immunforsvar gør du bedst sådan her, sørg for ...

  • at din hest tildeles stråfoder af god kvalitet flere gange døgnet rundt (læs om stråfoder af god kvalitet her) 
  • at give de gode bakterierne i tarmen fibre at arbejde med. Det kan f.eks. være at give dem fermenteret tang og raps, der fungerer som luksus mad til de gode bakterierne.
  • hesten i forår- og efterårsperioden løbende får en kur med loppefrøskaller for at rense tarmen for sand- og jordpartikler, det kan du læse mere om her.
  • at få undersøgt hesten for orm, en gang om foråret og en gang om efteråret. Husk at få undersøgt for bændelorm. 
  • at de gode bakterier i tarmen ikke kommer i mindretal ved. en medicinsk behandling, f.eks. hvis hesten får antibiotika.
  • at de gode bakterier i tarmen ikke kommer i mindretal ved udfordringer, så som foderskift, hvordan du gør det kan du læse om her. 
  • at hesten altid har tilgang til rent vand.
  • løbende at arbejde med at sænke hestens stress niveau, hvis den har tendens til stress. Det kan for eksempel være at du øver hesten i at køre små ture i trailer, hvis den stresser over det, give den miljøtræning hvis den er ung og uerfaren hest etc. 


Syntes du at artiklen var interessant og du vil dele den med dine hestevenner så kan du gøre det her: 
Madeleine Broman Toft

Indehavere Godebakterier

Du er altid velkommen at kontakte mig hvis du har spørgsmål. Her finder du mine kontakt oplysninger

Prænumerere på vores informationsbrev

Vil du have mere information omkring hvordan du kan opretholde et godt velvære hos din hest så meld dig til vores informationsbrev. Som prænumerant på informationsbrevet får du også gode tilbud på tilskudsprodukter som er specifikt udvalgte for at opretholde en velfungerende mave og tarm hos din hest. Du kan melde dig her neden, 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 
Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT