Kundesupport@godebakterier.dk tlf:+45 30429563
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Mange hesteejere ofte står ofte med disse spørgsmål når det gælder wrap:- må man fodre sin hest med wrap, der har hvide prikker?

- er det ok at fodre en hest med wrapballe der delvis er angrebet af mug, hvis det sorteres væk?Man plejer at sige, kært barn har mange navne. Det samme gælder også de hvide prikker, som man kan opleve i wrap (se på nedenstående billede). Folk kalder det alt fra sukkerudtræk, saltkrystaller, mug, b-vitamin m.m. Nu skal vi dog slå det fast en gang for alle, hvad de hvide prikker i wrappen er og om de er farlige for hesten at spise.


Hvad er hvide prikker i wrap?

De hvide prikker der opkommer i wrap er gærsvampe. Gærsvampe er som udgangspunkt ufarligt for hesten at spise, da det ikke skaber komplikationer med åndingssystemet hos hesten, sammenlignet med svampesporer som kan udvikle mykotoksiner, læs mere om dette neden.

MEN gærsvampe forårsager ernæringstab og bidrager til varmedannelse i wrappen, som derved åbner op for tilvækst af andre uønskede mikroorganismer, som for eksempel dårlige bakterier og svampe som f.eks. mug.Gærsvampe i wrap
Hvide gærprikke i wrap
Findes der gær i wrappen er det en indikation på konserveringsprocessen ikke har fungeret, som den skal. Det er dermed stor sandsynlighed for, at der udover gærsvampene også findes andre uønskede mikroorganismer, som du ikke kan se med det blotte øje.


Hvordan bliver græs til wrap

Simpelt forklaret, så fungerer konservering af hø sådan her

Når man sætter plastik omkring en balle hø, så går en kemisk proces i gang, hvor mælkesyreproducerende bakterier (mælkesyrebakterier) producerer mælkesyre ved hjælp af sukker og vand, som findes i råvaren dvs. i dette tilfælde græs. Denne proces kalder man for fermentering. Under fermenteringen sker der en sænkning af pH-værdien i høet, hvilket mindsker muligheden for at DÅRLIGE bakterier trives. Mere om hvad mælkesyrebakterier gør, kan du læse om her.Hvis høet er alt for tørt, når der kommer plastik på, så kan mælkesyrebakterierne ikke producere mælkesyre og konserveringsprocessen begrænses, hvilket øger risikoen for tilvækst mug og dårlige bakterier.Mælkesyrebakterier er anaerobe bakterier, hvilket betyder, at de levet i et iltfrit miljø for at have det godt og vokse i antal.Gærsvampe og andre svampe (mug) er derimod aerobe organismer og skal have ilt tilført for at vokse. Hvis de får meget ilt, så vokser de hurtigt, og hvis de får lidt ilt vokser de langsomt. Dette har svampe tilfælles med DÅRLIGE bakterier, som man ikke vil have i sin wrap, da de udvikler toxiner (giftstoffer).Tilstedeværelsen af gærsvampe (de hvide prikker) tyder altså på, at det er noget i vejen med konserveringsprocessen. Der er muligvis kommet luft ind wrapballen. Enten på grund af et hul i plastikken (en katteklo der har sat sine mærker kan være nok) eller for lidt plastik omkring ballen.Et optimalt antal lag plast om ballen er minimum 8 lag ifølge et . Det kan også være at høet har været for tørt til at konserveringsprocessen kan gå i gang.Det er mug i wrappen, kan det sorteres fra?

Mug kræver som sagt ilt for at kunne vokse. Hvis du kan se mug i wrapballen, så har konserveringsprocessen ikke fungeret og dette betyder, at der er opstået gode forhold for at svampene kan dannes og formere sig.Mug (som er et andet ord for flere slags svampe) danner noget som kaldes for mykotoksiner.Mug i wrap
Hvide gærprikke i wrap
Hvad er mykotoksiner

Mykotoksiner er en gift, som dannes når mug har optimale forhold til at vokse. Myko kommer fra ordet Mykes på græsk og betyder svamp, og toxikon på græsk betyder gift. Mykotoksiner betyder altså svampegift.Indtagelse af mykotoksiner kan have en negativ indvirkning på heste. Hvor meget og under hvor lang en periode, hvor hesten indtager mykotoksiner, afgør hvordan hestens velvære bliver påvirket.Mug i wrap og hø er ofte årsag til luftvejs – og tarmproblemer hos heste. Foder som indeholder mykotoksiner kan også påvirke hesten med alt fra, nedsat immunforsvar, dårlig præstation kapacitet, nedsat appetit til neurologiske forstyrrelser og nedsat reproduktionskapacitet .Mykotoksiner er en svær størrelse at få øje på, idet de ikke lugter af noget og hesten ikke kan smage dem. Det mærkelige er også, at det ikke behøver være mykotoksiner til stede, når man kan se mug, og til gengæld kan der være mykotoksiner til stede, når man ikke kan se mug i wrappen.Dette betyder, at hvis man har en balle wrap, hvor man kan se mug med det blotte øje, så gør man hesten uanset hvad, en stor tjeneste ved at ikke fodre hesten med noget af wrappen fra ballen. Idet det er umuligt at afgøre, hvor meget som er ødelagt, og sandsynligheden for at hele ballen er angrebet af svampe er stor, da igangsættelse af tilvækst med mug viser, at konserveringen ikke har fungeret optimalt.Vil du ha flere tips om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest. Meld dig til vores informations e-mail som indeholder information baseret på forskning og gode tilbud. Du kan melde dig til informationsbrevet her   


Del gerne denne information med dine hestevenner og måske din stråfoder leverandør. Få flere gode tips om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest. Meld dig til vores informations e-mail som indeholder information baseret på forskning og gode tilbud. 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 
Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT