Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Mange hesteejere står ofte overfor spørgsmål vedrørende wrap, såsom:


  • Er det sikkert at fodre sin hest med wrap, der har hvide prikker?
  • Er det acceptabelt at give hesten en wrapballe, der delvist er angrebet af mug, hvis det angrebne område sorteres fra?


Man plejer at sige, kært barn har mange navne. Dette gælder også for de hvide prikker, som man nogle gange kan observer i wrap (se billedet nedenfor). Disse prikker omtales ofte som sukkerudtræk, saltkrystaller, mug, B-vitamin osv. For at undgå misforståelser og misinformering er det vigtigt at fastslå, hvad de hvide prikker i wrap'en er, og om de udgør en risiko for hesten at spise.


Hvad er hvide prikker i wrap?

De hvide prikker, der ses på wrap'en, skyldes gærsvampe. Gærsvampe udgør som udgangspunkt ikke en fare for hesten at spise, da de ikke påvirker åndedrætsorganerne, i modsætning til svampesporer, der kan producere mykotoksiner (læs mere om dette nedenfor).


MEN gærsvampe kan medføre tab af næringsværdi og øge varmeproduktionen i wrap'en, hvilket skaber en gunstig vækstbetingelse for andre uønskede mikroorganismer, såsom dårlige bakterier  og skimmel. Gærsvampe i wrap
Hvide gærprikke i wrap


Hvis der findes gær i wrappen, indikerer det, at konserveringsprocessen ikke har fungeret korrekt. Der er derfor en stor sandsynlighed for, at der udover gærsvampene også er tilstedeværelse af andre uønskede mikroorganismer, som ikke er synlige for det blotte øje.


Hvordan bliver græs til wrap

Lad mig forklare, hvordan græs bliver til wrap. Når man indpakker en balle hø med plastik, igangsættes en kemisk proces, hvor mælkesyrebakterier producerer mælkesyre ved hjælp af sukker og vand, som findes i råvaren, græs. Denne proces kaldes for fermentering. Under fermenteringen sænkes pH-værdien i høet, hvilket mindsker muligheden for, at skadelige bakterier kan trives. Mere om hvad mælkesyrebakterier gør, kan du læse om her.Hvis høet er for tørt, når det indpakkes i plastik, kan mælkesyrebakterierne ikke producere tilstrækkelig mælkesyre til at opretholde en effektiv konserveringsproces. Dette kan føre til øget risiko for mugvækst og vækst af andre skadelige bakterier.


Mælkesyrebakterier er anaerobe organismer, hvilket betyder, at de trives bedst i et iltfrit miljø og har brug for denne betingelse for at vokse og formere sig. På den anden side kræver gærsvampe og andre former for skimmelsvampe ilt for at vokse og formere sig. Hvis disse organismer udsættes for tilstrækkelige mængder ilt, vil de vokse hurtigt og kan føre til dannelse af giftstoffer, som ikke ønskes i en wrap.


Tilstedeværelsen af gærsvampe (hvide prikker) i wrap'en indikerer, at der kan være en fejl i konserveringsprocessen, muligvis på grund af luft, der er trængt ind i wrapballen gennem et hul i plastikken eller utilstrækkelig mængde plastik, der dækker hele ballen.


Ifølge et forskningsstudie er det optimale antal lag plast omkring en wrapball mindst 8 lag, men det er vigtigt, at plastikken er af god kvalitet. Det er også vigtigt, at høet ikke er for tørt, da den optimale tørstofprocent for at opnå god hestewrap er lidt over 60% og maksimalt 68%. Væske er nødvendigt for at konserveringsprocessen kan fungere. Hvis høet er for tørt, vil der være for meget ilt i ballen, og der vil være øget risiko for uønskede mikroorganismer, der kan trives i dette miljø.


Det er mug i wrappen, kan det sorteres fra?

Som nævnt kræver mug ilt for at vokse og formere sig. Hvis der er synligt mug i wrapballen, indikerer dette, at konserveringsprocessen ikke har fungeret korrekt. Dette skaber gode betingelser for mugvækst og spredning.


Mug er en betegnelse for en række forskellige former for skimmelsvampe, der kan danne mykotoksiner.Mug i wrap
Hvide gærprikke i wrapHvad er mykotoksiner

Mykotoksiner dannes, når mug har optimale betingelser for at vokse, og mykotoksinerne kan have en negativ indvirkning på hestens helbred. Mykotoksiner betyder bogstaveligt talt "svampegift" og er navngivet efter de græske ord "Mykes", der betyder svamp, og "toxikon", der betyder gift.


Indtagelse af foder med mykotoksiner kan forårsage en række problemer hos heste, herunder luftvejs- og tarmproblemer, nedsat immunforsvar, nedsat præstationskapacitet, nedsat appetit, neurologiske forstyrrelser   og nedsat reproduktionskapacitet ..


Det er vigtigt at bemærke, at mykotoksiner ikke altid er synlige i form af synligt mug. De er lugtfri og smagsløse, hvilket gør det svært at opdage deres tilstedeværelse i foderet.


Kan jeg sortere mug fra i en balle og fodre resten til min hest

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis man ser mug på wrapballen, så bør man undgå at fodre hesten med noget fra den pågældende balle. Selvom det kan være fristende at skære den synligt angrebne del af wrappen væk og bruge resten, så kan det være svært at afgøre, hvor meget der er blevet angrebet af svampene. Desuden er der stor sandsynlighed for, at hele ballen er angrebet, da tilstedeværelsen af mug indikerer, at konserveringsprocessen ikke har fungeret optimalt. 


Anbefaling - når du finder muk i din hests hø eller wrapballe

Det anbefales at du ikke sortere mug fra i en balle og fodre resten til hesten. Selvom det kan virke som om, at den resterende del af høet ser uskadt ud, er der stadig en risiko for, at mykotoksinerne kan være til stede i foderet. Mykotoksinerne kan ikke ses eller smages, og selv små mængder kan have en negativ indvirkning på hestens helbred og præstation. Det er derfor bedre at undgå at fodre hesten med en balle, hvor der er synlig mug, og finde en anden der er fri for skimmelsvamp og mykotoksiner.


Vil du ha flere tips om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest. Meld dig til vores informations e-mail som indeholder information baseret på forskning og gode tilbud. Du kan melde dig til informationsbrevet her   


Del gerne denne information med dine hestevenner og måske din stråfoder leverandør. Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT