⭐ Fremragende på Trustpilot  🚚 1-2 dages levering 🦠Unikke mælkesyrebakterier  🚛Fri fragt ved køb over 750 kr. 
Tilbage til webshop

    Skrevet af Madeleine Broman Toft, 19 oktober 2023, opdateret 9 april 2024

Bedste strategi for at undgå at din hest får luftvejsproblemer

Efterår og vinter er desværre ofte ensbetydende med at  mave- og luftvejsproblemer øger blandt vores heste. Det bedste, vi hesteejere kan gøre, er at lægge en god strategi som arbejder for at disse problemer ikke opstår. Det er både bedst for hesten og den mest økonomiske og smarte strategi. I denne artikel kommer jeg derfor sætte fokus på luftvejsproblemer hos hest og hvilke tiltag man kan gøre for at problemer ikke opstår. ​Neden præsenterer jeg flere ting som du kan gøre for at forhindre at luftvejsproblemer opstår.

1. Undgå at din hest får grovfoder af dårlig hygiejnisk kvalitet


Køb dit hø/wrap fra nogen, der har ekspertise i at producere hø/wrap til heste (hvis du ikke selv producerer det). Produktionen spiller en nøglerolle i at opnå god kvalitet i grovfoderet. Græs og urter skal være passende sorter til heste. Det skal høstes på det rigtige tidspunkt og tørres til en tørstofsprocent på 65-68%, hvis det skal pakkes ind i plastik, og minimum 85% tørstofsprocent, hvis det skal opbevares som hø.

En effektiv produktion af wrap indebærer også brugen af Effektive Mikroorganismer, dvs. mælkesyrebakterier, der bidrager til at konservere høet og forhindre dårlige bakterier og svampesporer (toxiner) i at vokse i wrappen. Virksomheden Agriton producerer et tilsætningsmiddel med Effektive Mikroorganismer som heder EM silage, som forbedrer wrappens næringsværdi, smag og holdbarhed. Hvis du er nysgerrig, kan du læse mere om det her. ​

​​Antallet af plastiklag og kvaliteten af plastikken spiller en stor rolle i at lave en lufttæt atmosfære, så mælkesyrebakterierne kan udføre deres arbejde med at konservere høet. En wrapball bør have mindst 10 lag, gerne flere, for at kunne modstå katteklør, skarpe høstrå og andet, der kan lave huller i plastikken.



​2. Undgå dårlige bakterier, svampesporer og støv

Et afgørende element i godt hestehold er at stille krav til det grovfoder, du giver din hest. Det må ikke indeholde jord, støv, dårlige bakterier, mug eller svampesporer. Desværre er dårlig hygiejnisk kvalitet noget, der er alt for almindeligt i hestens grovfoder. Dette kan føre til luftvejsproblemer og nedsat præstation. Du kan læse mere, om hvad du skal holde øje med for at opdage om du har dårligt grovfoder, her. 


3. Opbevar hø og wrap korrekt

Tørt hø tiltrækker fugt. Derfor er det vigtigt, at høet opbevares, så fugten ikke kan komme til det. I Danmark hvor vi ofte har en høj luftfugtighed, er det tilstrækkeligt, at en lade er lidt utæt for, at høet tiltrækker fugt, og svampesporer begynder at udvikle sig. Den bedste opbevaring er i en tør lade med rene gulve og lofter. Høet skal opbevares på paller omgivet af halm. På den måde absorberer halmen fugt, som ellers ville blive optaget af høet.

​​Wrap skal opbevares, så fugle ikke kan prikke huller i plastikken. Det samme gælder for spidse katteklør og mus, som kan bide i plastikken. En rund wrapballe skal opbevares med den flade side nedad for at sikre en lufttæt forsegling. Et lille hul i plastikken kan have ødelæggende konsekvenser for hele ballen.

4. Hold stalden ren

I vinterhalvåret tilbringer mange af vores heste tid i stalden. Grovfoder, strøelse, jord og støv kan føre til problemer. Det er vigtigt at holde hestens boks ren for at forhindre, at mug, støv og ammoniak irriterer hestens luftveje. God ventilation hele døgnet fremmer sunde luftveje. Gør det til en vane at feje stalden, når hestene er ude på folden. Det er også vigtigt at opretholde et miljø i stalden, der er rigt på gode bakterier. Et sundt miljø kan beskytte din hest mod skadelige patogener og styrke dens immunforsvar. Sørg for regelmæssig rengøring af krybben, vandkoppen og væggene. God hygiejnepraksis er nemmere, når du bruger de rigtige produkter til rengøring af stalden. Derfor har Godebakterier netop taget de innovative produkterne Wipe & Clean og Microferm i sortimentet.


Wipe & Clean - rengøring med Effektive Mikroorganismer (EM)

Wipe & Clean kan bruges på alt i stalden, inklusive krybben, vandkoppen, væggene, udstyret, og du kan endda vaske hesten, dækken og underlag med Wipe & Clean. Forskning viser, at rengøring med probiotisk rengøringsmiddel er mere effektivt end rengøring med traditionelle rengøringsmidler når det kommer til at bekæmpe dårlige bakterier. Dette skyldes, at probiotiske rengøringsmidler introducerer gode bakterier, som efterfølgende bekæmper snavs og dårlige bakterier. En ekstra fordel er, at Wipe & Clean ikke kun er miljøvenligt, det er faktisk godt for miljøet, når det skylles ud i afløbet.  Wipe & Clean er helt naturligt og indeholder ingen kemikalier. Du kan derfor være helt tryg ved at bruge det i stalden og til at vaske din hest med. 




5. Styrk din hest immunforsvar - også indefra

Visste du, at hele 70% af hestens immunsystem er lokaliseret i dens tarm? Derfor er det afgørende at opretholde et velfungerende tarmsystem for at sikre en sund og stærk immunrespons hos din hest. Luftvejsproblemer hos heste er ofte relateret til en allergisk reaktion på enten støv, mug og svampesporer. Allergi defineres som en uhensigtsmæssig reaktion i immunsystemet (Sund forskning.dk), og symptomerne på den tidligere nævnte allergiske reaktion viser sig ofte som hoste, især når hesten opholder sig meget i stalden. Disse symptomer forsvinder ofte, når hesten går på græs om sommeren, men vender tilbage om efteråret og vinteren.


I tarmen findes et komplet økosystem af mikroorganismer, herunder gode bakterier (mælkesyrebakterier), svampe og proteister. Deres primære opgave omfatter optimal fordøjelse for at forsyne hestens krop med nødvendigt brændstof og næringsstoffer.


De gode bakterier i tarmen spiller en afgørende rolle, ikke kun i fordøjelsesprocessen, men også i bekæmpelsen af dårlige bakterier.


Om efteråret og vinteren kan din hest have svært ved at genopbygge sin bestand af gode bakterier (mælkesyrebakterier), især hvis tarmsystemet kommer ud af balance. På grund af at mælkesyrebakterier findes primært på frisk græs og friske planter, og de savnes i hø og er ofte mangelfulde i wrap.


Derfor kan det være nødvendigt at tilføre mælkesyrebakterier til din hests daglige foderplan for at støtte et velfungerende immunforsvar og opretholde et afbalanceret og sundt tarmsystem . I et afbalanceret tarmsystem er de gode bakterier (mælkesyrebakterier) dominerende og har kapacitet til at undertrykke de dårlige, på den måden har hesten et stærkt immunforsvar. 


Har du spørgsmål er du altid velkommen at kontakte Godebakterier.


Del artikel med dine hestevenner

Hvis du fandt denne artikel nyttig, så hjælp os med at sprede gode råd om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest, del den med dine hestevenner, ved at klikke på dele knappen.

Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT