Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop

Når min hest har det godt, så har jeg det godt

  Skrevet af Madeleine Broman Toft, 6 marts 2024

I fjernsynet og andre medier ruller stormen om dårlig behandling af heste. Det er utrolig godt, at det kommer frem i lyset, og at der bliver sat fokus på, hvordan vi skal respektere og behandle disse fantastiske dyr.

Når sådan noget sker, er det nemt at dømme og trække alle over én kam. Derfor vil jeg i dag dele dressurrytter og dressurdommer Kirsti Andersens syn på heste og ridning. Jeg synes, hun har en god måde at udtrykke, blandt andet hvordan vi skal vurdere vores hestes evner og give dem opgaver i overensstemmelse med det. Så god fornøjelse, med at læse noget der føles godt i hjertet❤️.

Dressurrytter og dommer Kirsti Andersen om uddannelse af heste og "hesten" i hendes hjerte

Kirsti har redet siden sin barndom. Hun begyndte på en elevpony på en rideskole, fik derefter sin helt egen connemarapony, da hun var 12 år, og siden da har mange ponyer og heste haft fornøjelsen af at være i Kirstis ejerskab.

Kirsti går nemlig op i at gøre hverdagen sjov for hesten og lægger vægt på, at uddannelsen skal være bred og varieret. Hendes heste uddannes ikke kun i dressur, men også til at klare skovture på egen hånd, blive opmærksomme og smidige i agility, løsspringes og tages med på gåture i fx trafik. Alt dette udgør en vigtig del af hendes hestes uddannelse. Men frem for alt går Kirsti op i, at hesten skal leve som en hest. Den har basale behov, der skal opfyldes for at sikre dens trivsel og præstation på topniveau. Her lægger Kirsti vægt på frihed på store folde og mulighed for at være social sammen med andre heste. Derfor går alle Kirstis heste altid i flok på døgnfold om sommeren, og foldtid prioriteres højt om vinteren. Derudover er Kirsti fokuseret på kvalitetsfoder og især førsteklasses hø, da hun betragter det som en selvfølge og en nødvendighed for at holde hesten glad og sund.

"Når min hest har det godt, har jeg det også godt"

Kirsti fortæller, at det vigtigste for hende er, at hendes hest er sund, tryg, afbalanceret og har livslyst. Hun siger: "Når min hest har det godt, har jeg det også godt," og det kan vi sikkert alle nikke genkendende til. Kirsti uddyber dette og giver et meget godt eksempel på, hvordan vi skal vurdere vores hestes evner og give dem opgaver i overensstemmelse hermed: "Hestens arbejdsopgaver, fx stævnedeltagelse, må aldrig gå på bekostning af hestens trivsel, men skal tilpasses dens psykiske og fysiske evner. Alle heste er gode heste, men de er ikke nødvendigvis gode til de samme formål,siger Kirsti. Hun sammenligner det ofte med, at en traktor ikke er særlig velegnet til at vinde i Formel 1 eller Le Mans, men derimod er utrolig effektiv og velegnet, når det gælder om at pløje marker.

I løbet af årene har Kirsti redet mange forskellige heste både i spring og dressur, men sidstnævnte er blevet hendes foretrukne. Hun har med kyndig undervisning uddannet en god håndfuld heste fra helt rå til MB/MA niveau. Sammen med fire heste er hun blevet en B-ekvipage. Derudover har hun undervist i dressur i 25 år og har været dressurdommer under Dansk Ride Forbund i 15 år.

Den særlige hest i Kirstis hjerte

Trakehneren har en speciel plads i Kirstis hjerte, og hun har haft fire af dem gennem tiden. "Især Imagine var min øjesten og en 'once in a lifetime-hest'," siger Kirsti.

Imagine og Kirsti fulgte hinanden i 22 fantastiske år og oplevede mange ting sammen. Kirsti beskriver ham som sin bedste ven og dansepartner, og med ham har hun de bedste minder. Det inkluderer sejre på dressurbanerne og sjove, skøre stunder, hvor det bare var Imagine og Kirsti derhjemme på ridebanen. Kirsti beskriver ham som en flot og frisk ældre herre helt til det sidste. Han fik fred i en alder af 24 år.

Kirstis nuværende hest er en skøn pinto ved navn Samba. Hun beskriver ham som en evig optimist, utroligt nysgerrig og arbejdsom, og ikke mindst som en kærlig og følsom fyr.



Kirsti og Samba


Da hun først fik ham, kunne Samba ikke meget dressur, og han var noget utryg. Der har været bump på vejen, men som Kirsti siger, tager ting tid, og når de får tid, bliver det rigtig godt. Samba er snart klar til middelsvær dressur, og han er også blevet en stabil og modig skovtur- og agilityhest. En stor udfordring, der opstod med Samba lige fra den dag, han kom med traileren, var hans meget sarte og ekstremt følsomme tarmsystem. Det har betydet, at Kirsti har kæmpet en brav kamp mod efterløb ned ad hale og ben samt "kokasser" i stedet for hestepærer.


Har du lyst kan du dele artiklen med dine hestevenner, klik på del knappen for at dele artiklen.  




Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT