Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Nu er det igen tid for at give hesten grovfoder. Derfor vil jeg i dette artikel fortælle om hvad fordelene er ved at få lavet en grovfoderanalyse og hvad den kan bruges til.


En grovfoderanalyse giver dig svar på om høet er egnet til netop din hest

Snart skal hestene ind fra græsfolden og en lang vinter venter med en kost, som er baseret på grov- og kraftfoder.


Hestens kraftfoder består enten af müsli eller pellets, som du køber til din hest. På sækkene står der altid en god indholdsfortegnelse, information omkring fordringsmængde, og ofte hvilken type hest kraftfoderet egner sig bedst til. Denne type af information mangler dog altid ved køb af grovfoder, som enten er hø eller wrap.


Hvorfor lave en hø-analyse?

Hvis man tænker over det, så er det lidt mærkeligt, at ikke flere laver en analyse på det grovfoder, som hesten spiser. For grovfoder dvs. hø eller wrap er jo det hesten spiser mest af. Er det fordi, at det er dyrt? Besværligt? Eller at man føler at analysen er svær at forstå?



Sådan her ser en grovfoder/ høanalyse ud


Med denne og følgende artikler ønsker jeg at vise, at det hverken behøver at være nogle af delene. Du kan også melde dig til vores informations e-mail, der for du mails lige ind i din indbakke, fyld med information baseret på forskning, som bland andet omhandler hø/wrap – hestens vigtigste foder. Her kan du melde dig til vores informations e-mail.


Hvad får man svar på, når man laver en hø-analyse?

Grunden til at lave en analyse af sit wrap eller hø er at få information om, hvor meget tørstof, energi, protein, sukker, og mineraler hesten indtager dagligt igennem grovfoderet. Herefter kan man justere mængden af kraftfoder, som man tilsætter derefter og evt. supplere med vitaminer og mineraler, hvis dette mangler. Naturligvis skal også typen af hest, arbejdsniveau og energibehovet tages med i denne beregning.


Mange heste er for tykke

En hest har det bedst af at blive motioneret på en eller anden måde hver dag. Hvis det bliver for lidt motion i kombination med et for næringsrigt foder, så opstår det problem for hesten, at den bliver for tyk. Med en tyk hest følger det ofte konsekvenser, hvis man ikke passer på, såsom skader i leder og ben, forfangenhed og andre følgesygdomme som insulinresistens etc. (Westlin, 2010).​





Få svar på om det er den rette slags hø eller wrap, som din hest får

Ved at du laver en analyse på dit grovfoder eller spørger efter en, der hvor du køber dit hø, gør at du bedre kan tage stilling til om det er den rigtige type grovfoder til hesten. Du kan også bedre beregne, hvor meget hesten skal have af høet eller wrappen. Det kan være, at netop det hø du påtænker at bruge til din hest, måske ikke passer. Måske skal du vælge en helt anden slags f.eks. med et mindre energiniveau. Det er faktisk lige så vigtigt at vælge det rigtige grovfoder, som at vælge kraftfoder, hvis ikke det er vigtigere, idet at grovfoder fylder den største del af hestens daglige indtag.


Hvor meget grovfoder (hø eller wrap) skal min hest have?

Agronomer bruger et foderprogram til at beregne mængden af foder, når de anbefaler foder til heste. I disse programmer tages der højde for hestens alder, hvor meget den bliver motioneret, race, dens huld m.m. Man bør dog se de anbefalede mængder, som en vejledning. En voksen og rask hest skal som minimum have tilført 1 kg tørstof grovfoder per 100 kg hest. Se eksempel neden. Vær opmærksom på, at det er en tørstofindhold vi taler om her, og ikke bare et kg hø eller wrap.


​Fordele med en grovfoder-analyse

En hø-analyse giver dig information om, hvor meget tørstof der er i dit hø. 1 kg tørt hø er nemlig IKKE lig med 1 kg ”våd” wrap.


Wrap indeholder mere vand end hø, og hvor meget grovfoder din hest skal have i kg kommer an på indhold (energi, protein etc.), og hvor stor en del vand der er i grovfoderet. Desto mere ”våd” wrap – desto MERE skal hesten have at spise.


Eksempel 1. Hø med 84% tørstofindhold (www.hastsverige.se):

Din hest vejer: 600 kg

Hø tørsubstans (hvor tørt høet er): 84%

Udregning: 6/0,84= 7,14

Din hest har brug for minimum 7,14 kg hø/døgn. Dvs. ca. 7,5 kg


​OBS! Dette er minimum, hvad din hest har brug for. Der skal selvføjelig tages højde for, at hesten har tyggetid gennem hele døgnet med grovfoder og at man kigger på hestens huld.


Eksempel 2. Wrap med 68% tørsubstans

Din hest vejer: 600 kg

Wrap tørsubstans (hvor tørt wrapen er): 68%

Udregning: 6/0,68=8,82

Din hest har brug for minimum 8,82 kg wrap/døgn dvs. ca. 9kg


​OBS! Dette er et minimum for, hvad din hest har brug for. Der skal selvføjelig tages højde for, at hesten har tyggetid med grovfoder gennem hele døgnet, og at man kigger på hestens huld og trivsel.


En del hestes mave- og tarmsystem reagerer på wrap, og de får løs afføring. Grunden kan være, at wrappen de får, er for nem at fordøje og hesten har brug for mere fibre, som den får fra hø og halm, der har højere tørstofindhold (www.hippson.se_1).


​Grovfoderanalysen giver dig information om mængden af tørstof, og du kan således afgøre om det er et foder, som vil være passende for din hest.


​Indhold af energi

Energiniveauet fortæller, hvor mange kulhydrater og fedt, som grovfoderet indeholder. En skovturshest eller en nøjsom hest skal have et LAVERE energiindhold i sit hø, end en hårdt arbejdende, drægtig eller tynd hest.


​Indhold af protein

Analysen angiver høets indhold af råprotein. Det er dog ikke alt råprotein, som hesten kan optage. Derfor regnes det om til fordøjeligt råprotein i analysen. Protein er vigtigt for hesten, da det bruges af kroppen, blandt andet til at opbygge muskler.


Indhold af Fiber

Mængde af fiber angives som NDF i analysen, hvilket står for Neutral Detergent Fiber. Et lavt niveau af fiber gør, at hesten spiser det for hurtigt, og ikke får det tyggemodstand den har brug for. Et for højt niveau gør, at hesten hurtigt bliver mæt og dermed ikke får en tilstrækkelig mængde hø i sig (www.hastsverige.se).


Indhold af sukker (fruktan)

Sukkerindholdet i analysen oplyses, som med og uden fruktan. Heste, som er friske, klarer normalt hø med et relativt højt sukkerindhold. Det har også vist sig, at sukker har positive effekter på heste, der præsterer på et højt niveau (www.grovfoder.se). Derimod skal man til heste, som er insulinresistente, der har været forfangen eller har Cushing syndrom, vælge et grovfoder, som har mindre end 10% (100 g. per kg tørstof) indhold af sukker (www.pc-horse.com).


Indhold af mineraler

I en analyse kan du få svar på, hvor højt niveauet er af: calcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg), kalium (K), natrium (Na), jern (Fe), mangan (Mn), kobber (Cu) Zink (Zn), kobolt (Co), selen (Se) og jod (I). Disse er alle vigtige for hesten. Calcium og fosfor er meget vigtige komponenter for hestens skelet. Calcium (Ca) og fosfor (P) skal være i et godt forhold til hinanden, og man bruger noget som hedder forholdet mellem Ca/P. Der skal altid være mere calcium end fosfor i hestens foderplan for at forhindre, at calciumindholdet i knoglerne reduceres. Forholdet mellem Ca/P skal altid være minimum 1:1 i foderplanen (www.hastsverige.se). Det er vigtigt, at hestens behov for calcium-fosfor og magnesium ikke overskrides/underforsynes i længere perioder.


Denne artikel har omhandlet fordele ved at lave en høanalyse og hvad du kan bruge analysen til. I følgende artikler kommer vi at skrive om hvordan man tager en prøve til en høanalyse og hvordan man tolker analysen. Meld dig til vores informationsbrev så får du artiklerne lige i din indbakke. Du kan melde dig til her neden. Hvis du syntes at artiklen var brugbar må du gerne dele den med dine hestevenner. 


Er du intresseret af tilskud som plejer hestens mave- og tarm. Se vores webshop her

Få flere gode tips om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest. Meld dig til vores informations e-mail som indeholder information baseret på forskning og gode tilbud. 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 




Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT