✅ Gratis levering ved 749.-  ✅Leveringstid 1-2 hverdage ✅ Sikker betaling
Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Fodre din hest som en hest

1. Fodre din hest som en hest

Hesten er en tyktarmgærer med et fordøjelsessystem, som er tilpasset at græsse foder med højt fiberindhold og lavt energiindhold (Kangas., 2013). Hesten har en lille mavesæk, i forhold til sin kropstørrelse. Mavesækken producerer hele tiden mavesyre. Derfor er det optimale, at hesten får sit foder i små portioner i løbet af hele døgnet som neutraliserer mavesyren. Dvs. foder flere gange om dagen er bedre end to-tre store portioner. 


Hestens foder skal primært bestå af grovfoder såsom græs, hø eller wrap. Den skal have minimum mellem 1,5 - 2 kg grovfoder per 100 kg legemsvægt hvert døgn. Hvis hesten ikke får nok energi eller næring af grovfoder, så kan kraftfoder tilføres. Hesten skal også have vitaminer og mineraler, hvis grovfoderets indhold af disse ikke er kendt.

2. Se kritisk på det grovfoder du serverer til din hest

Hø og wrap kan indeholde dårlige bakterier, som er svære at se med det blotte øje. Wrap kan fx. indeholde bakterien Clostridium Botulinum, hvilket er en bakterie, som er meget dårlig for heste. Den kommer ind i wrapballen sammen med fordærvelsen af et dødt dyr.


Dette sker heldigvis ikke ofte. Men vær opmærksom, hvis wrapballen ikke lugter, som den skal. Er grovfoderet af dårlig kvalitet (støvet, muggent, fyldt med jord og sand) bliver din hests mave- og tarmsystem udfordret, du kan læse mere om muk i wrap her.


Dette kan resultere i maveproblemer og allergi. Stil krav til din grovfoderleverandør og bed om en hygiejnisk-analyse, så er der er mindre risiko for ubehagelige overraskelser.

Tjek regelmæssigt din hests tænder

3. Tjek regelmæssigt din hests tænder

Hestens tænder har en meget vigtig funktion for fordøjelsessystemet. Når hesten tygger, dannes spyt som fugter fodret og gør det lettere at passere gennem spiserøret og ned til mavesækken. Spyt neutraliserer mavesyren i mavesækken, og forhindrer derfor at eventuelle problemer i maven opstår. 


Fodring af hesten i små portioner flere gange om dagen er vigtigt for neutralisering af mavesyren. Hvis hestens tænder er skæve eller har spidser, som gør ondt, når hesten skal tygge, forhindres dens tyggebevægelser og dermed spytproduktionen.

Rengør hestens vandkop dagligt

4. Rengør hestens vandkop dagligt

Det lyder måske som en selvfølge, men det er ikke alle der har fokus på de bakterier der opstår i hestens vandkop eller -spand.


Du kan forhindre, at dårlige bakterier dannes ved jævnlig rengøring med bakteriedræbende middel, såsom Virkon S. Forskning viser også, at heste drikker mere, når vandet er rent (Folkesson, 2016).

Giv hesten fri tilgang til vand

5. Giv hesten fri tilgang til vand

Hesten har brug for vand for at kunne fordøje sit foder. En voksen hest består af 62-68 % af vand (Andrews et al. 1997). Det betyder, at hesten har brug for meget vand for at kunne fungere.


Dehydrering hos hesten kan resultere i problemer med fordøjelsessystemet. Derfor er det meget vigtigt, at hesten har adgang til rent vand, hele døgnet også om vinteren.

Rens hestens tarme for sand

6. Rens hestens tarme for sand

Hvis din hest går på en fold, hvor den roder i jord og sand samt trækker græsspirer op, er der risiko for, at den får sand og jord ned i tarmene.


Giv din hest en kur med loppefrøskaller. Når disse kommer i kontakt med fugt dannes en gelé, som kan transportere sandet med ud sammen med afføringen. Giv hesten en kur med loppefrøskaller en gang om måneden i  7 dage.


Mere om loppefrøskaller kan du læse her

Gode bakterier for et godt velvære

7. Gode bakterier for et godt velvære 

Gode bakterier bliver også kaldt mælkesyrebakterier, lever i hestens tarme og er en del af det man kalder for mikrobiota (også kendt som tarmflora).


Hestens mikrobiota har vigtige funktioner for hestens velvære. Den nedbryder foder hesten spiser, producerer vitaminer og gør så at næringsstofferne fra fodret kan optages af hesten. De er også en del af immunforsvaret og hjælper med at forhindre uønskede bakterier at vokse og etablere sig i mave og tarm (Kangas, 2013). 


Du kan læse mere om mælkesyrebakterier her

Foderskifte – gør det gradvis

8. Foderskifte – gør det gradvis

Mikrobiotaen (tarmforaen) og de gode bakterier som lever der i, bliver overraskede hvis det sker en pludselig forandring. Bakterierne har brug for langsom tilvænning til nyt foder og det gælder alle typer af foderskift. Mange hesteejere oplever at hesten får dårlig mave når de fodres med wrap.


Forskningstudier viser på at det er den højre protein halt og det lavere fibre indhold som ofte findes i wrap jf. med hø, som hestenes mave og tarmsystem reagerer på (Almkvist., 2015). Høj proteinhalt gør tørsubstansen i hestens afføring lavere. Hvis hesten har fået tynd mave ved skift til wrap så fjern wrappen helt.


Giv hesten hø af god kvalitet i en måned, måske mere, du kan læse om hvad der specificerer god kvalitet på stråfoder her.  Tilfør mælkesyrebakterier for at understøtte et velfungerende fordøjelsessystem.  Prøv at introducere wrap gradvis igen hvis wrap er det grovfoder du vil give din hest. Be om en foderanalyse på det grovfoder du køber. Så bliver du bevidst om hvilket protein-, fiber- og nærings indhold stråfoderet du giver din hest har. Samt hvor højt tørstof niveauet er.


Det er også meget vigtigt at din hest langsomt bliver vænnet til græs, når den skal begynde at gå på græsfold efter den lange vinterperiode. Går man for hurtigt frem med indgræsning resulterer det i dårlig mave og i værste fald kan hesten blive forfanget. 


Syntes du denne artikel var god og vil du gerne dele den med dine hestevenner så kan du gøre det her: 


Your Website Title



Madeleine Broman Toft

Indehavere Godebakterier

Du er altid velkommen at kontakte mig hvis du har spørgsmål. Her finder du mine kontakt oplysninger

Prænumerere på vores informationsbrev

Vil du have mere information omkring hvordan du kan opretholde et godt velvære hos din hest så meld dig til vores informationsbrev. Som prænumerant på informationsbrevet får du også gode tilbud på tilskudsprodukter som er specifikt udvalgte for at opretholde en velfungerende mave og tarm hos din hest. Du kan melde dig her neden, 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 




Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT