SPAR 20% på ONLYGOODHORSE brug rabatkoden

GRAESIND2024

Gælder ikke mega og maxi pakken

Tilbage til webshop


Jeg håber at du finder denne artikel brugbar.

Om du har spørgsmål så kan du altid kontakte mig her

Går din hest på vinterfold? Så er dette vigtigt at vide.


Græs er hestens primære fødekilde, og indeholder vigtige næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler, Omega 3-fettsyrer, energi i form af kulhydrater og fedt. Alle næringsstoffer, som er vigtige for hestens krop for at kunne fungere.


De færreste ved eller tænker over at græs også indeholder lipider - hvilke er vigtige for hestens generelle helbred og et velfungerende fordøjelsessystem. Lipider kan lidt simpelt oversættes til fedt, for eksempel så indeholder Omega 3 fedtsyrer lipider.


Man har i forskning på mennesker fundet ud af at lipider ikke blot er vigtige som en energikilde for kroppen, men de påvirker også andre essentielle processer såsom blandt andet transport af næringsstoffer og regulering af kropstemperaturen (Bedrelivstil.dk).


Af naturen er hesten skabt til at finde og indtage føde næsten hele døgnet. Hestens krop og fordøjelsessystem er udviklet til at vandre og græsse nærmest 23 timer i døgnet.


Når det bliver vinter her i Danmark og græsset ikke vokser, er der mange hestes foderplaner der kun står på hø eller wrap og kraftfoder.Hø indeholder ikke lipider 


Dette betyder at hesten kommer at mangle lipider. Idet at lipider primært kun findes i hestens foder i form af friskt græs. Hestens krop kan nemlig ikke selv danne lipider. Lipiderne går tabt når man producerer hø og wrap. 


Der findes flere typer af lipider, og de inkluderer fedtsyrer, fosfolipider (lecithin), galacto lipider og triglycerider. Man deler lipiderne ind i ikke polære og polære lipider.


Havreolie er rig på polære lipider, særlig en som heder galactolipid. Hesten har brug for disse galactolipider, da de er vigtige for at skabe forbindelser mellem cellerne i tarmen.

 

Barriere mod mavesyre

Forbindelserne mellem cellerne som galactolipiderne bidrager med er meget vigtige, da de laver en barriere mod mavesyre, toksiner og patogener (organismer og substanser, som kan bidrage til negative processer i kroppen).


Hvis forbindelserne ikke findes mellem cellerne, så kan der opstå irritation på slimhinden. Herved kan toksiner trænge igennem tarmvæggen. Forskning viser at tilføjelse af polære lipider understøtter en velfungerende tarmslimhinde og styrker barrierens uigennemtrængelighed.


Lipider har mange funktioner, udover det som er nævnt oven så fungerer de også som en energireserve for kroppen. Lipiderne tager også del i produktionen af hormoner og vitaminer.
Går din hest på vinterfold hvor den ikke har tilgang til græs, kan der være en god idé at du tilføjer lipider til hestens foderplan i form af f.eks. havreolie under vinterhalvåret. 


Dejligt at du ville læse med og blive klogere på hvad Lipider er og hvorfor de er vigtige for hesten. Syntes du at denne artikel var brugbar så del den gerne med dine hestevenner. 


Del artikel her: 

Prænumerere på vores informationsbrev

Vil du have mere information omkring hvordan du kan opretholde et godt velvære hos din hest så meld dig til vores informationsbrev. Som prænumerant på informationsbrevet får du også gode tilbud på tilskudsprodukter som er specifikt udvalgte for at opretholde en velfungerende mave og tarm hos din hest. Du kan melde dig her neden, 

Du får ved tilmelding en rabatkupon med -10% rabat du kan bruge i webshoppen. 
Vi respekterer dit privatliv. Informationsbrevet kan blive opsagt til enhver tid. Dine oplysninger bruges kun til at udsende informationsbreve og anden markedsføring i henhold til vores persondatapolitik.
TRUSTPILOT