SPAR 20% på ONLYGOODHORSE brug rabatkoden

GRAESIND2024

Gælder ikke mega og maxi pakken

Tilbage til webshop

    Skrevet af Madeleine Broman Toft, 30 april 2024.

Bliv kvit flueproblemet på hestemøddingen med Microferm fra Agriton

Fluer omkring hestemøddinger er en uundgåelig plage for enhver staldejer. Udover at være irriterende for både heste og mennesker, kan fluer også udgøre en sundhedsrisiko og skabe stress hos hestene. Men hvad hvis der var en naturlig løsning på dette problem? Heldigvis er der det! Med Microferm fra Agriton og deres Effektive Mikroorganismer kan du effektivt reducere antallet af fluer på din hestemøddingsplads og i stalden på en naturlig og bæredygtig måde. Ikke nok med det, du får den bedste gødning ud af møddingen, hvis du følger opskriften her nede. Gødning som du kan sprede i din have eller på hestefolden for at få græsset til at gro. Helt uden brug af kemikalier. 


Om Microferm - Effektive Mikroorganismer

Microferm er udviklet af den japanske professor Dr. Higa og indeholder effektive mikroorganismer. Microferm har en lang række fordele, når den bruges på møddingspladsen og i stalden. Når Microferm sprayes over møddingen, begynder de gavnlige mikroorganismer at fermentere og nedbryde gødningen. Denne fermenteringsproces omdanner gødningen til bokashi (som betyder gæret organiskt materiale på dansk), og møddingen bliver til en næringsrig jordforbedringsmiddel, der er ideel til at tilføre jorden og derved fremme væksten af græs og andre gode planter på folden.


Hvordan hjælper fermentering med at reducere flueproblemet

Når gødningen fermenteres og nedbrydes af mikroorganismerne i Microferm, ændres miljøet på møddingspladsen. Fermenteringen skaber en sur, iltfattig atmosfære, som er ugunstig for fluerne. Fluer trives bedst i varme, fugtige og iltede miljøer, men under fermenteringsprocessen ændres disse forhold, hvilket gør det svært for fluer at overleve og formere sig.

Derudover bidrager nedbrydningen af gødningen til at fjerne det organiske materiale, som fluerne normalt lægger deres æg i, hvilket yderligere reducerer antallet af fluer på møddingspladsen. Den resulterende bokashi er også mindre tiltrækkende for fluerne, da den ikke længere udgør en ideel yngleplads for dem.


Microferm afhjælper ikke kun flueproblemet

En anden fordel ved at bruge Microferm på hestemøddingspladsen er, at den reducerer lugtgenerne betydeligt. Gennem fermenteringsprocessen nedbrydes organisk materiale, hvilket mindsker den karakteristiske lugt af gødning. Dette ikke kun skaber et mere behageligt miljø for både heste og mennesker, men det reducerer også tiltrækningskraften for fluer, der ofte tiltrækkes af lugten af forrådnelse.

Samtidig med at Microferm hjælper med at bekæmpe fluerne, forbedrer det også jordens kvalitet og næringsindholdet. Bokashi, der dannes under fermenteringsprocessen, er rig på mikroorganismer og næringsstoffer, der gavner jordens struktur og frugtbarhed. Ved at tilføre bokashi til jorden på folden eller andre marker forbedres jordens evne til at holde på vand og næringsstoffer, hvilket fremmer væksten af sunde og stærke planter samt bidrager for et godt miljø for de vigtige regnorme.

Endelig er det værd at nævne, at Microferm er en bæredygtig løsning til at håndtere gødning i stalde. Ved at bruge Microferm til at fermentere gødningen reduceres behovet for kemiske tilsætningsstoffer og konventionelle metoder til lugtkontrol, hvilket gør det til en mere miljøvenlig og økonomisk fordelagtig løsning.

Sådan kommer du i gang

Du kan fermentere gødningen på 2 måder:

1. Du kan spraye Microferm på strøelsen i boksen (se her hvordan du laver en Eco-box), eller

2. Spraye det direkte på møddingen, se nedenfor.


Sådan laver du Bokashi af hestemøg, til have og køkkenhave samt til græs på hestefolden

 • brug ca. 1 kubikmeter frisk gødning
 • Fortynd 2 liter microferm  i ca. 10 liter vand, koncentrationen er afhængigt af tørstofprocenten i møddingen. Hvis meget tør, så mere vand.
 • Valgfrit: Tilsæt Edasil lermineraler, Vulkamin eller Aegir muslingeskalk (+/- 10 kg / m³)


Sådan laver du en kompostbunke ud af møddingen

Mindre kompost af møddingen

 1. Tag en stor trillebør med mødding placere den der hvor du vil have din kompost
 2. Fordel Microferm (og eventuelt også Edasil lermineraler, Vulkamin og Aegir muslingeskalk) jævnt.
 3. Tag ytterligere en stor trillebør med mødding og fordel (lidt ligesom når man laver lasange lag)
 4. Fordel Microferm (og eventuelt også Edasil lermineraler, Vulkamin og Aegir muslingeskalk) jævnt.
 5. Sørg for tilstrækkelig fugtighed og dæk bunken tæt til med plastik. Bunken skal efterlades lukket uden ilt i mindst 6 til 10 uger. Derefter kan Bokashi-komposten spredes over jorden, dvs. enten i køkkenhaven, i dine blomsterbede eller på hestefolden for at få planterne til at vokse bedre. 


Lave hele møddingen til en Bokashi-kompostbunke.

Tilføj gødning systematisk og dæk bunken, igen så den er lufttæt. Sprøjt regelmessigt Microferm på møddingen (sprøjtes på, eller brug en vandkande med fin stråle), når der tilføjes frisk materiale, drys gerne med tør halm, blade eller lignende af tørre materialer der vil sikre en god kvalitet af Bokashi-kompost.


Her kan du se hvordan en hel mødding er blevet omvandlet til Bokashi,

ernæring indeholdende effektive mikroorganismer til jorden og dens beboer. 

Godt at vide

 • Når bunken er meget tør på grund af tilsætningen af de tørre materialer, har bakterierne svært ved at formere sig og sprede sig. Når det er for vådt, kan en forrådnelsesproces begynde. For at undgå disse to scenarier skal du justere mængden af vand, der bruges til at fortynde Microferm.
 • Træflis er ikke ideelt i produktionen af Bokashi


Fordelene ved at lave en bokashi mødding af hestemøg

 • Bliv kvit mange af fluerne
 • Mindre dålig lugt fra møddingen
 • Mere organisk stof i jorden
 • Bedre jordstruktur
 • Forøgelse af liv i jorden f.eks. flere regnorme
 • Bedre jordfortætning på sandjord
 • Lavt CO2-fodaftryk (27x lavere end en alm. åben kompost)
 • Reduktion af omkostninger (landmanden vil elske at komme og hente din bokasi-mødding, eller du kan selv sprede den på dine hestes fold). 

Del artikel med dine hestevenner

Hvis du fandt denne artikel nyttig, så hjælp os med at sprede gode råd om hvordan man på en god måde kan komme af med fluer samt få omvandlet mødding til næringsrig kompost.  klik på dele knappen.

Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT