Fri fragt fra. Køb 750.- Hurtig levering
Tilbage til webshop

    Skrevet af Madeleine Broman Toft, 20 november 2023

Olie til din hest - Hvorfor, hvornår, hvilken og hvordan

Som hesteejere deler vi alle målet om at optimere vores hests helbred, uanset om det er en skovturshest, et føl, en konkurrencehest eller en lille shetlænder. Vi ønsker intet andet end, at vores heste skal trives og nyde livet fuldt ud. Som ansvarlige hesteejere hviler det på vores skuldre at sikre, at vores heste får den rette ernæring og tilstrækkeligt vand, bliver motioneret regelmæssigt, og at vi nøje overvåger deres sundhed for at undgå sygdomme eller skader.

Forskning viser, at fedtsyrer er afgørende for hestes helbred. Derfor dykker denne artikel ned i emnet om olie til heste. Du vil blandt andet få svar på spørgsmål som, hvorfor olie kan være et vigtigt tilskudsfoder om vinteren, hvilken type olie der er bedst egnet til heste, og hvorfor der er så meget fokus på omega-3. Så læs med her og få de svar om olie, som du har brug for. 

Camelina Olie: Superfood til din hestCamelina olie omtales ofte som superfood, en relativt ny betegnelse for fødevarer, der potentielt indeholder en høj koncentration af næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioxidanter og sunde fedtsyrer – ofte i koncentreret form.

Camelina olie er et nyt tilskudsfoder til heste i Danmark, der erstatter vores meget populære havreolie, Swedish Gastro Oatoil. Camelina olie deler de samme fremragende egenskaber som havreolie, men adskiller sig ved at opretholde en balance mellem Omega-3 og Omega-6 samt have et rigt indhold af vitamin E.

Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er afgørende for din hests trivsel. Uden disse kan hestens krop ikke fungere optimalt. Da hesten ikke selv kan producere disse fedtsyrer, er det vigtigt, at den får dem gennem sit foder.


Olie er ofte en primær kilde til Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer. Dog er ikke alle olier optimale som foder til heste. Det er især vigtigt, at foderkilden har et forhold mellem Omega-3 og Omega-6, hvor mængden af Omega-3 er større end Omega-6. Jeg vil uddybe vigtigheden af dette lidt senere i denne artikel. Camelina olie har naturligt en unik sammensætning af Omega-fedtsyrer, hvor din hest får dobbelt så meget Omega-3 som Omega-6.


Hvorfor er fedt (olie) vigtigt for din hest

Vidste du, at græs indeholder fedt? Det kan måske virke overraskende, da græs er en plante. Fedt er normalt noget, vi forbinder med smør eller det, der findes på en entrecôte. Ikke desto mindre indeholder græs faktisk også fedt, og det fedt, som græs indeholder, er en type fedt, der er vigtig for hestens kropslige funktion og sundhed.

Græs er hestens vigtigste foderkilde, og i græs findes den type fedt, der tilhører gruppen umættede fedtsyrer, hvilket omfatter Omega 3 og Omega 6. (Hess, T & Ross-Jones T, 2014). Selvom det totale fedtindhold er relativt lavt i græs (2-4%), medvirker græs til, at hesten får en betydelig mængde fedtsyrer, da hesten bruger meget tid på at spise græs (madbarn.com). Men når vi tørrer græs til hø eller wrap, forsvinder meget af disse fedtsyrer. Det betyder, at hesten ikke får de nødvendige fedtsyrer, især om efteråret og vinteren, når hestens foder primært består af hø eller wrap.

Forskere har påvist, at Omega-fedtsyrer er særligt vigtige for hestens kropsfunktion, da de bidrager til sund hud, pels og stærke led. Forskning viser også, at Omega-fedtsyrer spiller en afgørende rolle i cellernes og immunsystemets funktion samt hestens fordøjelsessystem, syn, hjerne- og nervesystemets funktion (Nogradi et al, 2015), (Hess, T & Ross-Jones T, 2014)., (Monteverde et al., 2016)


Omega fedtsyrer til heste - fordele og kilder

Omega-3 er nok den fedtsyre, der bliver talt mest om, da forskningsstudier har konkluderet, at den har flere vigtige funktioner for hestens krop og sundhed. Der findes tre forskellige former for Omega-3-fedtsyrer: alpha-linolensyre (ALA), docosahexaensyre (DHA) og eicosapentaensyre (EPA). Den fedtsyre, der findes mest af i græs, er ALA. Det er den type Omega-3, der findes i mange planter, hvorfra man udvinder olie dvs. vegetabilske olier (Harris WS, 2010).

ALA er en vigtig strukturel komponent af f.eks. cellemembraner i kroppen, der er afgørende for cellefunktion og integriteten af cellemembraner, hvilket er nødvendigt for, at cellerne fungerer korrekt (Pandohee J. 2022).

DHA har vist sig at spille en afgørende rolle for synets udvikling og vedligeholdelse af hjernen, og det kan have positive effekter på kognition, humør samt nervesystemets funktion (Bourre J. M, et al. 1991)

Forskningsstudier har konkluderet, at EPA har positive virkninger på sundheden, især inden for områder som hjerte- og kredsløb samt den kognitive funktion i hjernen.

EPA og DHA, som direkte kan udvindes fra fed fisk og alger, har særligt været i fokus som de vigtige Omega-3 fedtsyrer for en sund krop. Senere forskning viser tendenser til, at alpha-linolensyren (ALA) har ligeværdige sundhedseffekter som EPA og DHA (Pandohee J. 2022). Kroppen kan omdanne ALA-fedtsyre til EPA og DHA, når det kommer ind i fordøjelsessystemet, dog ikke i store mængder.


Hvorfor er forholdet mellem omega 3 og omega 6 vigtigt?

Både omega 3 og omega 6 er nødvendige for hestens velbefindende. De spiller en vigtig rolle i opbygningen af celler og er forstadier til stoffer, der regulerer hævelse og blodkoagulation.

Det er afgørende at forstå forholdet mellem omega 3 og omega 6, fordi de gennemgår en fælles proces i hestens krop. Hvis der er for meget omega 6, kan det overtage og skabe ubalance, hvilket kan give problemer for hestens sundhed.

På grund af konkurrencen mellem omega 3 og omega 6 samt de potentielle problemer ved at have for meget omega 6 i hestens foder, er det vigtigt at sikre, at hestens fedtsyrer kommer fra kilder, der indeholder mere omega 3 end omega 6. Dette hjælper med at opretholde den rette balance og støtte hestekroppens funktioner og generelle sundhed. Omega 6 er lige så vigtig i hestens foderstat som Omega 3, de skal bare holdes i balance med hinanden, hvilket betyder, at der skal være mere Omega 3 end Omega 6.


Camelina Oliens oprindelse og planten bag denne olie

Camelina olie kommer fra Camelina sativa, en plante som oprindelig kommer fra den nordlige del af Europa og Asien. Man har fundet ud af at den har blevet dyrket helt tilbage for 4.000-5.000 år siden


Denne plante er speciel da den er kendt for sin modstandsdygtighed over for ekstreme vejrforhold og at den kræver minimal pleje, det gør den ideel til bæredygtig dyrkning. Olien udvindes fra Camelina plantens små frø. Et frø kan indeholde helt op til 36% af denne værdifuld olie, der gennem tiderne er blevet anvendt på grund af dens ernæringsmæssige egenskaber.

Fordelene ved Camelina olie

Camelina olie er en skattekiste af essentielle fedtsyrer, herunder omega-3, omega-6. Disse næringsstoffer er vigtige for en hests velbefindende og spiller en central rolle i styrkelsen af immunsystemet, bevarelse af led- og muskelfunktion samt understøttelse af en sund hud, pels og et velfungerende fordøjelsessystem.

Camelina olie er rig på Omega-3 ALA og udgør et fremragende vegetabilsk alternativ som kilde til Omega-3. Omega-3 (EPA) og (DHA) fra havet, er gode Omega-3 kilder men desværre ikke lige så tilgængelige og belaster vores ressourcer i havet. Camelina olie har en unik sammensætning af omega-fedtsyrer i et særligt forhold til hinanden, cirka 46% omega-3, 19% omega-6 og 14% omega-9.

Camelina of Sweden dyrkes økologisk, hvilket bidrager til bæredygtig produktion og landbrug.

Camelina olie indeholder galaktolipider, som hesten ikke selv kan producere og derfor skal indtage gennem fodret. Disse galaktolipider er vigtige for at danne forbindelser mellem cellerne i tarmen. Forbindelserne er essentielle, da de skaber en barriere mod mavesyre og toksiner. Uden tilstrækkelige forbindelser mellem cellerne kan der opstå irritation på slimhinden i mave- og tarmsystemet.

Udover fedtsyrer er Camelina olie rig på antioxidanter og vitamin E. Antioxidanter er stoffer, der arbejder for at begrænse skader forårsaget af frie radikaler i hestens krop. Frie radikaler er ustabile molekyler, der søger at forbinde sig med andre stoffer og forårsage oxidation. Disse dannes naturligt i hestens krop, især under fordøjelse. Antioxidanter hjælper med at forhindre de frie radikaler i at ødelægge molekyler, der udfører vigtige opgaver i hestens krop.

Sammenlignet med mange andre olier har Camelina Olie lang holdbarhed. Camelina olie kan opbevares i op til 2 år ved 20 °C , forudsat at flasken er uåbnet og opbevares i et mørkt miljø.

Generelt anbefales det at forbruge åbnet Camelina olie inden for det første år efter åbning. For optimal kvalitet bør olien opbevares ved stuetemperatur og væk fra direkte lys. 


Hvorfor Camelina Olie er ideel til heste

Hvad gør Camelina olie ideel til heste? For det første tilfører olien de vigtige omega-3 og 6 fedtsyrer som hesten har brug for, idet den ikke selv kan producere dem i sin krop. Omega-3 og omega-6 understøtter sund hud, pels og led. Desuden er olien en energirig kilde, der hjælper med at opretholde optimal vægt og ydeevne hos heste, især dem i hårdt arbejde. Olien bidrager også til at forbedre fordøjelsessystemets effektivitet og kan være gavnlig for heste med behov for ekstra kalorier. Det er derfor et godt energitilskud til hestens foderplan. Særlig heste, der udsættes for intensiv træning eller konkurrence, kan have brug for en pålidelig energikilde, og Camelina olie leverer netop det.

Olien er letfordøjelig og absorberes effektivt af hestens krop. Dette betyder, at din hest får maksimal gavn af de næringsstoffer, olien indeholder.

Fedt i form af Camelina olie kan tildeles hestens daglige foder ration. Dette gælder især for heste, der har problemer med sukkerreguleringen og derfor bør have den lavest mulige mængde stivelsesholdigt kraftfoder. Camelina olie er også ideel til heste, der døjer med sur mavesyre.

Camelina olie har en mild smag og derfor også udmærket til heste der er lidt kræsne i deres valg af foder.

Efter hård træning så ophobes der affaldsstoffer i hestens krop. E-vitaminet i Camelina olien er en antioxidant, som understøtter nedbrydelsen og fjernelsen af disse affaldsstoffer således at de kan transporteres ud af kroppen.  


Hvornår er det optimalt at fodre hesten med Camelina olie?

Camelina olie kan gives som tilskud til hestens daglige foder for at opnå maksimale fordele. Det er især gavnligt at tilføje olien under perioder hvor hestens primære foderstat består af hø eller wrap. Vi anbefaler Camelina olie til unge heste, højt præsterende heste, stressede heste, heste med tendens til sur mavesyre, og drægtige hopper. Olien er også ideel til heste der har brug for en energikilde som ikke indeholder stivelse og sukker. Derudover er den velegnet til heste der mangler huld, samt dem, der har en mat og glansløs pels.


Hvor meget Camelina olie skal min hest have?

Hesten bør altid langsomt tilvænnes til olie. Start med en spisesked og øge langsomt mængden under 2-3 uger. Fordele gerne mængden over to fodringer.

Dosering af Camelina olie til hest 0,5 dl - 1,5 dl per dag afhængig af behov. 


Hvor kan man købe Camelina olie?

Camelina olie findes i udvalgte foderforretninger og hos Godebakterier.dk


Del artikel med dine hestevenner

Hvis du fandt denne artikel nyttig, så hjælp os med at sprede gode råd om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest, del den med dine hestevenner, ved at klikke på dele knappen.

Abonner på vores informationsbrev

Vil du have mere information om, hvordan du på bedste måde kan holde dit dyr sund og rask? Tilmeld dig vores informationsbrev. Som abonnent modtager du også eksklusive tilbud på tilskudsprodukter, der er nøje udvalgt til at støtte en sund mave og tarmfunktion hos din hest. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Ved tilmelding modtager du en rabatkupon med 10% rabat, som du kan benytte i vores webshop


TRUSTPILOT