Kundeservice tlf: 30429563  Hurtig levering: 1-2 dage

Tilbage til webshop

    Skrevet af Madeleine Broman Toft, 19 oktober 2023, opdateret 9 april 2024

Langsom tilvænning til græs er afgørende for hestens fordøjelsessystem

Foråret er endelig over os, og det betyder at græset vokser og de fleste hesteejere ser frem i mod at lukke deres heste på græs. Men for hesten kan denne glæde hurtigt blive til maveproblemer. Den pludselige overgang fra hø eller wrap til græs kan forstyrre hestens følsomme fordøjelsessystem og føre til diarré, kolik og forfangenhed.

Hvorfor er græs en udfordring for mange heste?

Hestens tarmflora er et komplekst system af gode bakterier, der er afgørende for en velfungerende fordøjelse hos hesten. Når hestens primære foder skifter fra hø eller wrap til græs, ændrer vi de næringsstoffer som tarmens bakterier er vant til at fordøje. Dette medvirker til at tarmfloraens sammensætning af bakterier hurtigt kan ændre sig. For eksempel så kan de gode bakterier ikke lide sukker, de vil helst have fibre at arbejde med. Græs indeholder ofte meget fruktan (sukker), særligt in på vækstsæsonen. De gode bakterier i tarmen kan ikke fordøje store mængder fruktan hvilket gør at de gode bakterier mindsker i antal, hvilket efterfølgende forstyrrer tyktarmens funktion og kan resultere i allvorlige mave- og tarmproblem hos hesten som f.eks. forfangenhed (Strandberg. J., 2018).

Derfor er det vigtigt, at hesten gradvist vænnes til græsset efter en lang vinterperiode med hø eller wrap.

Det er også vigtigt at begrænse hestens indtag af græs i perioder, hvor græsset har et højt indhold af fruktan (sukker). 

For at sætte fokus på langsom tilvænning til græs har vi lavet et guide med et indgræsningsskema, som du kan printe ud og hænge op i stalden. Det er enkelt at afkrydse i.

Download vores indgræsningsskema og hjælp din hest til en sikker og sund overgang til græsning!

Her nedenfor finder du et link til guiden med Indgræsningsskema

For at fokusere på langsom tilvænning til græs har vi udarbejdet en guide med et indgræsningsskema, som du kan downloade og hænge op i stalden. Det er enkelt at afkrydse, og det kan hjælpe dig med at gradvist vænne hesten til græsset.

Hvis du ønsker at få adgang til guiden med indgræsningsskemaet, kan du tilmelde dig vores informationsbrev ved at klikke her. Du kan afmelde dig når som helst, og vi beskytter dit privatliv.

Del artikel med dine hestevenner

Hvis du fandt denne artikel nyttig, så hjælp os med at sprede gode råd om hvordan du opretholder et godt velvære hos din hest, del den med dine hestevenner, ved at klikke på dele knappen.

TRUSTPILOT